SKRATIO PREZIME: Esad Džudžević od danas je Esad Džudžo!
Foto: Beta

Odbacio ić

SKRATIO PREZIME: Esad Džudžević od danas je Esad Džudžo!

Politika -
Džudžo dodaje da je pravosnažno rešenje matične službe u Tutinu čekao tri meseca i da je čitava procedura koštala oko 6.000 dinara. Za sada je prvi Bošnjak koji je promenio prezime

BEOGRAD - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu promenio je prezime u Matičnoj službi u Tutinu.

Esad Džudžo je, dok je davao izjavu na temu "Izbori za nacionalna veća", naglasio novinaru da više ne želi da ga potpisuju starim prezimenom Džudžević.

"Ja sam danas dobio rešenje o promeni prezimena. I ti ćeš staviti u potpisu imena Džudžo. Esad Džudžo. Imam rešenje, pa ćemo ovih dana napraviti pres konferenciju", rekao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu.

Džudžo dodaje da je pravosnažno rešenje matične službe u Tutinu čekao tri meseca i da je čitava procedura koštala oko 6.000 dinara. Za sada je prvi Bošnjak koji je promenio prezime.

"Ja sam ranije naglasio da, dok ja to ne uradim i ne izračunam koliko je duga procedura i koliko novca treba, ostali ne treba da se odlučuju na taj korak", zaključuje Džudžo.

Podsećamo da je Džudžo preko Bošnjačkog nacionalnog veća najavio dugoročan nacionalni projekat kojim je predviđeno da pripadnici bošnjačke nacionalne manjine iz svojih prezimena odstrane, kako kaže, "nametnute" dodatke "vić" i "ić".

Džudžo smatra da su ovi dodaci nasilno pripojeni bošnjačkim prezimenima u poslednjih stotinu godina, odnosno od 1912. godine, od kada je Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track