SKUPŠTINA ODLUČUJE Dačić: Privatizacija prvi izazov pred novim ministrom privrede
Foto: Tanjug

Parlamentarci zasedaju

SKUPŠTINA ODLUČUJE Dačić: Privatizacija prvi izazov pred novim ministrom privrede

Politika -
Poslanici NDS su nezadovoljni što predlog o izboru novog ministra obrazlaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a ne premijer Srbije Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će se poslanici izjasniti o predlogu vlade da se za novog ministra privrede izabre Željko Sertić, trenutno predsednik Privredne komore Srbije.

Predlog da Sertić bud ministar privrede poslanicima će obrazložiti prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić.

Poslanici Nove demokratske stranke napustili su sednicu Skupštine Srbije, uoči pretresa o kandidatu za novog ministra privrede, nezadovoljni što predlog o izboru novog ministra obrazlaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a ne premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Ne možemo da održimo sednicu ako premijer nije tu jer je to protivno zakonu i Poslovniku o radu Skupštine Srbije”, rekao je na sednici Marko Đurišić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da on samo obrazlaže predlog, a ne predlaže i da smatra da nije došlo do kršenja zakona .

“O tome smo raspravljali i na prošloj sednici kada sam obrazlagao predlog za ministra finansija gospodina Vujovića i imajući u vidu da sam ja bio predstavnik vlade, da mi je poznata ova odredba, smatram da nije došlo do kršenja”, rekao je Dačić u parlamentu.

Dačić: Novog ministra čekaju izazovi, prvi je privatizacija

"Srpsku privredu čeka rešavanje ključnih problema koji će biti izazov za novog ministra privrede, a on će biti zadužen za dobar plan za oživljavanje ekonomije", izjavio je danas prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić.On je obrazlažući predlog za izbor predsednika Privredne komore Srbije Željka Sertića za ministra privrede.

On je dodao da privrednici od njega očekuju da ih i dalje razume.

“Prvi posao ministra biće završetak privatizacije, između ostalih i preduzeća u restrukturiranju. Privatizacija je veoma zahtevan i složen posao s obzirom na nasleđene probleme, kao i na činjenicu da više desetina hiljada radnika očekuje da baš njihova firma nađe kupca”, rekao je Dačić.

Među 502 preduzeća za koje je već raspisan nalog za prodaju jesu i najproblematičnijih 157 preduzeća u restrukturiranju. Samo zahvaljujući ukidanju plaćanja iz budžeta za njih, uštedeće se 800 miliona dolara”, naglasio je Dačić.

On je podsetio da je vlada sve ove godine zajedno radila sa PKS, kao i da se Sertić dobro pokazao tokom njegovog rukodvođenja najvećom privrednom asocijacijom tokom proteklih godinu dana.

“PKS je proglašena za lidera privrednog napretka i najdinamičniju privrednu komoru u regionu, a sam Sertić je dobitnik priznanja za najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope za 2013. i 2014. i Najevropljanina 2013. u oblasti ekonomije”, napomenuo je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track