Skupština danas o prometu nepokretnosti
Foto: Beta

Vanredno zasedanje

Skupština danas o prometu nepokretnosti

Politika -
Predlogom zakona o prometu nepokretnosti ta oblast usklađuje se sa Ustavom iz 2006. godine, Zakonom o javnoj svojini i Zakonom o javnom beležništvu

BEOGRAD- Skupština Srbije počeće osmo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu su predlozi zakona o prometu nepokretnosti i o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, kao i izmene Zakona o sudskim taksama i Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Predlogom zakona o prometu nepokretnosti ta oblast usklađuje se sa Ustavom iz 2006. godine, Zakonom o javnoj svojini i Zakonom o javnom beležništvu.

Zakonom o javnom beležništvu predvideno je, između ostalog, da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima sačinjavaju u obliku javnobeležničkog zapisa, kao i da su za ove poslove isključivo nadležni javni beležnici.Budući da je zbog navedenog usklađivanja bilo neophodno izvršiti intervenciju u više od polovine odredaba u važećem Zakonu o prometu nepokretnosti, bilo je nužno da se predloži novi zakon koji uređuje promet nepokretnosti.

Jedna od najvažnijih novina koje sadrži predloženi zakon odnosi se na formu pravnog posla kojom se vrši promet nepokretnosti, jer važećim Zakonom o prometu nepokretnosti predviđeno je da se promet nepokretnosti vrši preko ugovora, koje ugovorne stranke same sastavljaju, uz obavezu overe potpisa ugovornih strana od strane nadležnog suda.

Izmenama Zakona o sudskim taksama aktuleni akt dopunjen je propisanim taksama koje će se od 1. septembra plaćati za sačinjavanje pravnih poslova koji imaju oblik javnobeležničkog zapisa.

Predviđeno je da izmene stupe na snagu u ponedeljak, 1. septembra, kada sa radom počinju i prvi javni beležnici.Predloženim izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno je lakše usavršavanje lekara.

Ukida se obavezan staž od dve godine nakon položenog stručnog ispita, koji je do sada bio jedan od uslova za upućivanje lekara na specijalizaciju, a uvode se volonterske specijalizacije, što znači da je data mogućnost nezaposlenim zdravstvenim radnicima da se specijalizuju u određenim oblastima medicine, stomatologije i farmacije.

Predviđeno je i da ministar zdravlja za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o deficitarnim oblastima medicine, stomatologije, odnosno farmacije na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja Zavoda za javno zdravlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track