SPASIĆ: Snežana Malović iz DS uskočila u tužilaštvo! TUŽILAŠTVO: Malovićeva došla po zakonu!
Foto: Dado Đilas

Odmrzla status

SPASIĆ: Snežana Malović iz DS uskočila u tužilaštvo! TUŽILAŠTVO: Malovićeva došla po zakonu!

Politika -
Mario Spasić iz "Transparentnosti" kaže da tužilac Vladimir Vukčević "nije smeo da zloupotrebi poverenje države" i da zaposli nekoga iz političke stranke

BEOGRAD - Bivša ministarka pravde Snežana Malović bila je na platnom spisku Demokratske stranke do trenutka kada je "odmrzla" svoj status i počela da radi u Tužilaštvu za ratne zločine.

U Savetu za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" tvrde da je to "školski primer političkog uticaja na rad pravosuđa u Srbiji".

Mario Spasić iz "Transparentnosti" kaže da tužilac Vladimir Vukčević "nije smeo da zloupotrebi poverenje države" i da zaposli nekoga iz političke stranke.

"Svako zaposlenje u sudstvu koje ide direktno iz političke stranke je nedopustivo i nezakonito. Pitanje je zašto bivša ministarka odmah nije zaposlena u tužilaštvu, nego je prvo zaposlena u DS-u, pa je onda prešla u tužilaštvo.

To je kršenje zakona i Vukčević bi trebalo da podnese ostavku zbog toga jer je ovo školski primer političkog upliva na rad pravosuđa. A postavlja se pitanje zašto nije reagovala Agencija za borbu protiv korupcije, koja je na to imala zakonsku obavezu. Tužilaštvo ovako podseća na politički feud, u kome se krše zakonske, a najpre moralne norme", rekao je Spasić.

Inače, Malovićeva je u tužilaštvu počela da radi tokom predizborne kampanje za platu od oko 135.000 dinara.

U tužilaštvu su potvrdili da je ona radila od 12. februara, do maja 2014. godine, ali da je samo aktivirala svoj status koji je zamrzla 2007. godine, kada je izabrana za državnog sekretara Ministarstva pravde.

Međutim, oni nisu naveli da je Malovićeva u međuvremenu bila i na platnom spisku DS, da bi iz njega otišla u trenutku kada je podržala Borisa Tadića, koji je otišao iz stranke i formirao NDS.

(Naše novine)

Tužilaštvo: Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević postupio u skladu sa Zakonom

Snežana Malović je zasnovala radni odnos na neodređeno vreme u Tužilaštvu za ratne zločine 02. februara 2004. godine, kada nije bila član nijedne političke stranke. Iz Tužilaštva je, sa radnog mesta sekretara Tužilaštva za ratne zločine, 2007. godine imenovana na javnu funkciju. Po Zakonu o radu, član 79. stav 1. tačka 4, Snežani Malović su mirovala prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada zbog izbora, odnosno imenovanja na funkciju u državnom organu ili izbora na drugu javnu funkciju čije vršenje zahteva da privremeno prestane da radi kod poslodavca.

Po prestanku funkcije na osnovu člana 79. stav 2. Zakona o radu, Snežana Malović se vratila na rad kod poslodavca, odakle je ponovo otišla na novu funkciju narodnog poslanika, navodi Tužilaštvo povodom teksta „Malovićeva pravo iz DS-a uskočila u Tužilaštvo" koji su danas objavile Naše novine, a deo teksta preneo je i portal Kurira.

Tužilaštvo ocenjuje da je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, dakle, postupio u skladu sa Zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track