Srpska lista dematuje da je postigla dogovor sa Tačijem
Foto: Aleksandar Jablanovic, Fot Printskrin Jutjub

Izbori na Kosovu i Metohiji

Srpska lista dematuje da je postigla dogovor sa Tačijem

Politika -
Niko iz Liste Srpska nije rekao da će preći iz jednog krila u drugo. Mi smo jedinstvena partija i svaki član uvažava stavove partije, rekao je Jablanović.

PRIŠTINA - Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović demantovao je tvrdnje da je taj politički blok postigao dogovor sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) Hašima Tačija.

"Nemamo sporazumom ni sa jednom političkom partijom, a još manje sa DPK", rekao je Jablanović za prištinski dnevnik na albanskom jeziku.

Po njegovim rečima, Srpska lista je tražila dodatno vreme kako bi se diskutovalo o situaciji stvorenoj ulaskom pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija u koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) Ise Mustafe, Alijansom za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja i Inicijativom za Kosovo (IK) Fatmira Ljimaja.

"Niko iz Liste Srpska nije rekao da će preći iz jednog krila u drugo. Mi smo jedinstvena partija i svaki član uvažava stavove partije", rekao je Jablanović.

U sredu je bio potpisan sporazum između bloka DSK-ABK-IK i pokreta Samoopredeljenje, čime je ozvaničena njihova koalicija za naredne četiri godine kosovske vlade.

Srpska lista je potvrdila da će na konstitutivnoj sednici kosovskog parlamenta, koja je bila planirana za 12. septembar, dati podršku toj koaliciji.

Već narednog dana, međutim, poslanici iz redova srpske zajednice i ostalih nealbanskih zajednica predali su zahtev za odlaganje konstitutivne sednice kosovske skupštine, nakon što je objavljeno da bi ubuduće tehnički dijalog Beograda i Prištine trebalo da vodi predstavnik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

On je na konferenciji za štampu izjavio da će Priština dijalog voditi samo sa EU i EK, kao i sa kosovskim Srbima, što je izazvalo zabrinutost između ostalog i međunarodnih krugova.

Najstariji poslanik kosovske skupštine Flora Brovina, koja je u ulozi predsedavajućeg, prihvatila je zahtev liste Srpska da odloži sednicu konstitutivne skupštine za četvrtak 18. septembar.

"Sednica se odlaže za četvrtak jer je lista Srpska tražila dodatno vreme za konsultacije unutar stranke", kazala je tada Brovina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track