SRPSKA U RUSIJI: Dodik parafirao ugovor o kreditu, u četvrtak kod Putina

Obezbedio RS energentima za zimu

SRPSKA U RUSIJI: Dodik parafirao ugovor o kreditu, u četvrtak kod Putina

Politika -
Dobra vest je da smo dogovorili isporuku mazuta za Banjaluku, Prijedor i gradove koji se greju na mazut, za neke druge institucije, škole, bolnice širom Srpske, tako da neće biti nikakvih problema u ovoj zimskoj sezoni, rekao je Dodik

MOSKVA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za RTRS da su danas u Moskvi predstavnici ruske VTB banke parafirali ugovor o kreditu Srpskoj od 76 miliona evra.

Sa predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft" dogovorena isporuka mazuta, čime će i ove godine biti omogućena stabilna sezona grejanja u Banjaluci i Prijedoru.

- Razgovarali smo sa nizom validnih faktora u Rusiji i mislim da je veoma važno to što smo razgovarali sa predstavnicima kompanija koje su najveći uvoznici hrane u Rusku Federaciju, okupljeni u okviru Maršal grupe.

Razgovarali smo sa njima o tome kako da nam pomognu, da razvijemo i okupimo naše proizvođače koji bi mogli proizvesti dovoljne količine hrane i robe te vrste za Rusiju - rekao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je naglasio, da se u Moskvi trenutno održava i Sajam poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda, što je bila prilika da se delegacija Srpske susretne sa odgovornim ljudima, ne samo iz trgovinskog sektora, nego i onima koji su zaduženi za tu vrstu snabdevanja.

- Ovde se potražuju ogromne količine poljoprivrednih proizvoda, pogotovo kultura kao što su kupus, luk, krompir, ali i mesa i mnogo čega drugog. Nadam se, da ćemo kada se vratimo anketirati ljude i videti kakve rezerve postoje - rekao je Dodik, dodavši da je u vezi s ovim uvek problem količina, jer "ako imamo dovoljno količina, možemo, na neki način da poslujemo veoma dugoročno, ali moramo biti sigurni u isporučivanju hrane".

- Imali smo odličan razgovor i sa kompanijom Zarubežnjeft, gde smo postavili osnovno pitanje u vezi sa mazutom koji nam je potreban da bi se grejale škole, bolnice, širom Republike Srpske. Tako da je dobra vest da smo dogovorili isporuku mazuta za Banjaluku, Prijedor i gradove koji se greju na mazut, za neke druge institucije, škole, bolnice širom Srpske, tako da neće biti nikakvih problema u ovoj zimskoj sezoni. Sigurno, to je dobra vest, i nikakvih neizvesnosti te vrste neće biti - naglasio je Dodik.

- S druge strane, završili smo razgovore sa VTB bankom. Ranije je razgovarano o jednom kreditu za institucije Republike Srpske u iznosu od 76 miliona evra, a u Banci su se usaglasili sa uslovima i sada bi trebalo da u institucijama RS provedemo procedure u vezi s tim kreditom - izjavio je za RTRS predsednik Dodik.

Za četvrtak je zakazan sastanak predsednika Dodika i premijerke Cvijanović sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji trenutno boravi na istoku Rusije. Sastanak će početi u 13 časova po moskovskom, odnosno u 11 časova po našem vremenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track