Srpske diplomate nisu napustile Siriju, Irak i Libiju
Foto: Dado đilas

Ministarstvo spoljnih poslova

Srpske diplomate nisu napustile Siriju, Irak i Libiju

Politika -
U Ambasadi Srbije u Damasku radi otpravnik poslova i petoro službenika, sirijskih državljana. Ostatak diplomatskog osoblja je 2012. iz bezbednosnih razloga premešten u Bejrut, odakle prati dešavanja u Siriji, što je praksa velikog broja zemalja

BEOGRAD - Srbija ne zatvara svoja diplomatsko-konzularna predstavništva u kriznim područjima sve dok postoje uslovi za pružanje konzularne zaštite građanima Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

MSP je navelo da srpske diplomate, uprkos rizicima s kojima se suočavaju, nisu napustile Siriju, Irak i Libiju.

U Ambasadi Srbije u Damasku radi otpravnik poslova i petoro lokalnih službenika, sirijskih državljana. Ostatak diplomatskog osoblja je 2012. godine iz bezbednosnih razloga premešten u Bejrut, odakle prati dešavanja u Siriji, što je praksa velikog broja zemalja.

Foto: AP
Foto: AP

Prošle sedmice je na adresu ambasade Srbije u Damasku stigla pretnja s logom terorističke organizacije "Islamska država Irak i Levant", upućena lokalnom sirijskom osoblju, o čemu je ambasada odmah obavestila nadležne službe bezbednosti, navelo je MSP.

"Koliko nam je poznato, slična poruka upućena je sirijskim službenicima u svim trenutno aktivnim diplomatskim predstavništvima u Damasku, a Republika Srbija već je preduzela i nastaviće da preduzima sve mere opreza kako bi sačuvala bezbednost osoblja svoje ambasade u glavnom gradu Sirije", piše u saopštenju.

Podsetimo, Kurir je pisao da je "islamska država" zapretila smrću osoblju ambasade Srbije u Damasku ukoliko u roku od sedam dana ne napuste zgradu. Ekstemisti "islamske država" prošle sedmice su postavili na internet snimak na kojem se vidi odrubljivanje glave američkom novinaru Džejmsu Foliju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track