SUSRET U BERLINU: Vučić pet sati sa Angelom Merkel
Foto: Tanjug

S kim će se sve premijer Srbije sastati u Nemačkoj

SUSRET U BERLINU: Vučić pet sati sa Angelom Merkel

Politika -
Predsednika Vlade očekuje i večera na kojoj će biti ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc; Srešće se i sa Gidom Vesterveleom, bivšim šefom diplomatije Nemačke, kao i sa brojnim zvaničnicima iz regiona

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić će u okviru konferencije o zapadnom Balkanu, koja će biti održana u Berlinu 28. avgusta, što na večeri, što na zvaničnom delu konferencije, provesti oko pet sati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saznaje Kurir.Vučića tokom boravka u Berlinu očekuje i večera na kojoj će biti ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, susret sa Gidom Vesterveleom, bivšim šefom diplomatije Nemačke, kao i bilateralni sastanci sa zvaničnicima iz regiona, otkriva za naš list izvor blizak državnom vrhu.Gust rasporedPremijer će u Berlin otputovati sutra, dan pre početka konferencije, i istog dana sastaće se s potpredsednikom nemačke vlade i ministrom ekonomije Zigmarom Gabrijelom.- Sledi susret premijera Vučića s evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, a zatim je predviđena večera s Angelom Merkel i regionalnim liderima. Ukupno, Vučić će s Merkelovom provesti pet sati, računajući tu i zvanični deo konferencije i večeru. Takođe, u Berlinu Vučića očekuju i bilateralni sastanci s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsedavajućim Savetom ministara BiH Vjekoslavom Bevandom - kaže izvor Kurira.Posle ovih bilateralnih sastanaka, predsednik srpske vlade će se ponovo susresti s nemačkim vicekancelarom Gabrijelom, koji je ujedno i predsednik Socijaldemokratske partije, s kojom je Merkelina Hrišćansko-demokratska unija u koaliciji.- Za 28. avgust predviđena je večera na kojoj će biti ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, ali i susret premijera i Gida Vestervelea, bivšeg ministra spoljnih poslova Nemačke - navodi izvor Kurira.Otklon od DodikaInače, konferencija posvećena zapadnom Balkanu organizovana je na inicijativu nemačke kancelarke. U fokusu će, kako je najavljeno, biti teme pomirenja, rešavanja preostalih konflikata i ostvarenje ekonomske saradnje. Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenjuje da Srbiju, pored ovih, u Berlinu očekuje i tema o izborima u BiH i zahtev za otklon od predsednika RS Milorada Dodika.- Glavna tema biće izbori u BiH, i udaljavanje od Milorada Dodika kao simbola protivnika zapadne politike u BiH. To se da naslutiti i na osnovu izjava naših zvaničnika da se Srbija neće mešati u izbore u BiH. Ekonomska saradnje s Rusijom biće pomenuta načelno i retorički, ali neće biti dodatnih pritisaka - smatra Simić.

Veber za Kurir o susretu u berlinu NEĆE BITI PRITISAKA NA VUČIĆA ZBOG RUSIJENemački politički analitičar i ekspert za nemačku politiku na Balkanu Bodo Veber kaže za Kurir da Nemačka na konferenciji neće dodatno pritiskati Srbiju oko izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. - Verujem da posle dve intenzivne posete Berlinu premijera Vučića, te nedavne depeše EU premijeru u vezi sa izvozom poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, da neće biti dodatnog pritiska. Kako je najavio premijer, on će na konferenciji predložiti regionalni projekat brze pruge. Druga će sigurno biti stanje dijaloga između Beograda i Prištine, mada tu ne može biti mnogo konkretnog dok traje krize formiranja vlasti na Kosovu.

U punom sastavu PUTUJE SA VUJOVIĆEM I DAČIĆEMU Berlin će, kako je Kuriru potvrđeno, pored premijera Aleksandra Vučića putovati i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar finansija Dušan Vujović sa svojim timovima.- Biće govora o regionalnim projektima, ekonomskoj saradnji, razvoju regiona - kažu u Vladi Srbije.

Milorad DodikBEZ NAMETANJA NOVIH TEMAU Cavtatu je juče održan sastanak premijera Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije u okviru priprema za konferenciju o zapadnom Balkanu. Prema pisanju medija, premijeri Milo Đukanović, Zoran Milanović, Vjekoslav Bevanda i Edi Ram dogovarali su se o zajedničkom nastupu pred Merkelovom o gradnji jadransko-jonskog auto-puta i gasovoda preko teritorije svojih država.Ujedno, predsednik RS Milorad Dodik rekao je juče da predstavnici tog BiH entiteta neće prihvatiti nikakvo eventualno dodatno nametanje dnevnog reda konferencije o zapadnom Balkanu.

TEME KOJE OČEKUJUVUČIĆA:1 Ekonomska saradnja2 Izgradnja regionalnog projekta brze pruge3 Izbori u BiH i otklon od Milorada Dodika4 Stanje dijaloga između Beograda i Prištine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track