Svilanović: Srbija da uđe u EU za pet godina i jedan dan
Foto: Fonet

Beogradski bezbednosni forum

Svilanović: Srbija da uđe u EU za pet godina i jedan dan

Politika -
Srbija će biti bolja zemlja za pet godina ako bude nastavila da radi na procesu pridruživanja, kazao je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju

BEOGRAD - Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je danas da Srbiji treba da bude cilj da uđe u Evropsku uniju najkasnije za pet godina i jedan dan.

Svilanović je na marginama Četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma rekao da to treba da bude naš realni cilj. Do tada, poručuje, Srbija može da završi sav posao u vezi sa evropskim integracijama.

"Tako da dan posle isteka tih pet godina Srbija može da kaže da je svoj posao završila. To podrazumeva ogromnu energiju, angažovanje celokupnog državnog aparata da se pregovori dovrše. Treba biti realističan, jer to nisu razgovori dve strane Srbije i EU, već Srbije i 28 članica sa čitavim nizom institucija različitih nadležnosti", rekao je Svilanović koji je medijski pokrovitelj ovogodišnjeg foruma.

Kaže i da većinu stvari Srbija treba da uradi zbog sebe i svojih građana, a ne EU - poput borbe protiv korupcije i kriminala, reforme pravosuđa, finansijske konsolidacije...

"Srbija će biti bolja zemlja za pet godina ako bude nastavila da radi na procesu pridruživanja. Ako Srbija nastavi da ispunjava zahteve koji su definisani u Kopenhagenu, izgledaće mnogo bolje, imaće zdraviju ekonomiju i uređeniju državu", kazao je Svilanović.

Očekuje i da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja u pregovorima sa EU, istakavši da će među njima najverovatnije biti 32 (kontrola javnih finansija), 35 (Kosovo), ali i 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i osnovnih ljudskih prava.

Na pitanje koliko je regionalna saradnja važna za evropske integracije, Svilanović kaže da ona postaje preduslov da svi zajedno postanemo vidljivi na mapi, bilo kada su u pitanju strane investicije, bilo kada je u pitanju naš izvoz. "Mi već uveliko puno sarađujemo, ali to nije dovoljno. Na primer, u 2012. godini mi smo između sebe trgovali do nivoa od nekoliko milijardi evra, i to je procena naših ministara ekonomije iz regiona, a da bi do 2020. godine to trebalo više nego duplirati", ukazao je Svilanović.

Kako poručuje, koliko god da je načinjen veliki korak u regionalnoj saradnji, i dalje postoji prostor da se on uveća i ubrza.

"Da dam primer koliko je regioanalna saradnja važan za evropske integracije - šest ekonomija koje su u ovom trenutku u procesu pristupanja, što se broja stanovnika tiče jednako su velike kao Belgija i Holandija zajedno, a što se tiče ekonomske moći 60 odsto Belgije. To vam je odgovor. Ako nismo zajedno, gotovo da nas ne vide investitori", naglašava Svilanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track