VUČIĆ IZ VLADE SRBIJE: Najbolje smo ocenjeni od svih zemalja regiona!
Foto: Dado Đilas

Devenport uručio Izveštaj EK

VUČIĆ IZ VLADE SRBIJE: Najbolje smo ocenjeni od svih zemalja regiona!

Politika -
Mogao bih u pojedinim delovima da budem oštriji od Izveštaja, rekao je premijer koji je naznačio da tu pre svega misli na stanje u pravosuđu i zaštiti životne sredine
1 / 4 Foto: Youtube Printscreen

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je u podne Izveštaj o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji, koji mu je uručio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije bolji od svih ostalih izveštaja u regionu, dodajući i da potpredsednik SAD Džozef Bajden ima veoma izraženo poštovanje prema Srbiji, njenom rukovodstvu i onome što rade. Primopredaja i predstavljanje Izveštaja održani su na sednici Vlade u 12 sati.

U zgradi Vlade Srbije održana je i konferencija za medije koja je počela nešto pre 13 sati, a sa koje se srpskoj javnosti prvi obratio šef EU misije u Beogradu Majkl Devenport koji je akcenat stavio na posvećenost i požrtvovanost Vlade Srbije da ispuni se zahteve na putu ka približavanju EU. Deveport je potom predao reč predsedniku Vlade Srbije.

"Najbolje smo ocenjeni, najbolje smo prošli od svih zemalja regiona kada je reč o Izveštaju EK", rekao je premijer Vučić izražavajući zadovoljstvo postignutim, ali i svest o tome da ima mnogo oblasti u kojima nije urađeno dovoljno. "Srbija ne želi nikakve sukobe, nikakve nemire, već saradnju u regionu i neće biti faktor nestabilnosti", kazao je Vučić i dodao da je posebno ponosan na činjenicu da se poštuje borba koju Srbija vodi protiv korupcije i organizovanog kriminala. "Srbija je na dobrom putu, a mislim da možemo još bolje", rekao je Vučić dodajući da sledeće godine očekuje još bolji izveštaj EK.

Na pitanje novinara da li američka i britanska ambasada u Beogradu rade na osnaživanju opozicije, Vučić je uz osmeh rekao da ne veruje da to rade, ali da ako rade "mi ćemo im pomoći u tome" jer je to "investicija u Srbiji".

"Mogao bih da budem oštriji od EK"

Vučić je na konferenciji za novinare sa šefom delegacije EU Majklom Devenportom ocenio da je izveštaj EK u najvećem delu objektivan i ozbiljan i da ima nekih političkih stvari o kojima se moze diskutovati. "Mogao bih u pojedinim delovima da budem još oštriji od izveštaja" rekao je Vučić koji je naznačio da tu pre svega misli na stanje u pravosuđu i zaštiti životne sredine. On je dodao da smo nesumnjivo najbolje ocenjeni i najbolje prošli i da su nam i upućene zamerke najmanje u odnosu na sve druge.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako je rekao, očekuje da radimo više, bolje i naporenije i podvukao da je ova vlada, i prethodna, radila u takvim uslovima gde je morala da ispravlja i da donosi neke odluke za one stvari za koje nizašta kriva. Zadovoljan je kako su ocenjene reforme ekonomske mere, kao i ocenom regionalne saradnje i podvukao da nema nijedne kritike na taj deo. Srbija ne želi nikakve nemire, sukobe - želi unapređenje regionalne saradnje sa svim svojim prijateljima, rekao je Vučić.

"Nemam veze sa ukidanjem Utiska"

"Utisak nedelje je ukinuo neko sa televizije B92 ili se nije dogovorio. Inače na pitanje društveno prolitičkih radnike ne odgovarama. Neka se kandiduju na izborim, sve ću ih pobediti. Naravno da namam veze sa ukidanjem Utiska nedelje", rekao je Vučić.

"Južni tok zavisi od dogvora EU i Rusije"

Vučić je rekao da se u Izveštaju EK o napretku Srbije pominje i Južni tok i dodao da njegova sudbina zavisi od dogovora EU i Rusije. Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da o Južnom toku u Izveštaju piše da je važno da Srbija svoju regulativu i svoje postupanje uskladi sa evropskim standardima. Kada je reč o ugovoru o gradnji Južnog toka, premijer je rekao da Srbima ima bolji ugovor nego neke evropske zemlje, da, kako je rekao, imamo neke svoje obaveze, te da ništa nije do Srbije već od dogovora EU i Rusije. Nema nikakvog smisla, dodao je, da gradnja Južnog toka počne i završi se u Srbiji. Ponovio je da je imao dobar razgovor sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i da, kako je rekao, očekuje dodatni priliv američkih investicija. "Očekujemo da se okončaju neke od najvažnijih i najvećih stvari za Srbiju", rekao je premijer.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Ne pritiskam medije"

Vučić je danas odbacio kritike da vrši pritisak na medije i novinare. Vučić je, na konferenciji za novinare nakon uručenja Izveštaja EK, istakao da je deo izveštaja koji se tiče medijskih sloboda "vrlo dobar", da se navodi da je napravljen dobar progres u sferi informatičkog društva i medija, a da se ono "negativno sastoji iz dve rečenice".

Što se tiče slobode izražavanja, kako je rekao Vučić, u izveštaju se navodi da postoji zabrinutost za pogoršanje uslova za punu primenu slobode izražavanja u Srbiji i da postoji, uopšteno govoreći, rastući trend samocenzure kombinovane s nejasnim uticajima na uređivačku politiku i sa serijom slučajeva intervencija protiv veb sajtova u prvih šest meseci. "Od nas se očekuje da u potpunosti identifikujemo i procesuiramo osumnjičene za takve zloupotrebe", rekao je Vučić. On je istakao da očekuje da ne postoje pritisci iz vlade, ali ni iz stranih ambasada i drugih mesta, na javno informisanje. "Mi ovo (izveštaj) doživljavamo veoma ozbiljno, i ozbiljno i odgovorno ćemo po tom pitanju da radimo", rekao je Vučić, dodajući da treba utvrditi ko "ispod žita" utiče na uređivačku politiku.On je rekao da su članovi vlade s njim na čelu vrlo često meta "najprljavijih napada i gnusnih laži", a da ne vidi da su drugi predmet kritike.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U obraćanju koje je prethodilo Vučićevom Devenport je naglasio da se od Srbije očekuje da usklađuje spoljnu politiku sa standardima Evropske unije na putu ka članstvu, to se odnosi i na polje ekologije i energetike.

Devenport je rekao i da će Srbiji iz pretpristupnih fondova EU do 2020. na raspolaganju biti milijardu i po evra posle čega je završio obraćanje, rukovao se sa Vučićem i ustupio mu reč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja