Tasovac: Medijski zakoni garantuju slobodu u skladu sa Evropskim standardima
Foto: Tanjug

Skupština za danas završila s radom

Tasovac: Medijski zakoni garantuju slobodu u skladu sa Evropskim standardima

Politika -
Ciljevi su stvaranje uslova za profesionlane medije, slobodan protok ideja i mišljenja, bez mešanja države i jasno je definisan javni interes, finansiranje, zaštita prava urednika, novinara i podsticanje novinarskog udruživanja, zaštita maloletnika, zabrana govora mržnje rekao je ministar Tasovac

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je raspravu o setu medijskih zakona, a rad će nastaviti sutra pretresom amandmana na privredne zakone.

Tokom rasprave o predlozima zakona o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da se njima obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija do sredine iduće godine.

Zakon o javnom informisanju i medijima je krovni zakon, rekao je Tasovac i naglasio da ti zakoni garantuju slobodu medija u skladu sa evropskim standardima, navodeći njegove ciljeve.

"Ciljevi su stvaranje uslova za profesionlane medije, uspostavljenje okvira koji garantuje slobodan protok ideja i mišljenja, bez mešanja države koje bi bilo ograničavajuće i jasno je definisan javni interes, finansiranje, zaštita prava urednika, novinara i podsticanje novinarskog udruživanja, zaštita maloletnika, zabrana govora mržnje...“, rekao je ministar.

Poslanici većine istakli su značaj izlaska države iz medija i obezbeđivanje transparentnosti vlasništva, a jedna od retkih zamerki opozicije bila je što se o setu medijskih zakona raspravlja za manje od 24 sata, od kako su ušli u skupštinsku proceduru.

Opozicione DS i NDS uslovile su podršku zakonima usvajanjem njihovih amandmana.

Inače, Zakon o javnom informisanju predvideo je da se u periodu od pet godina po privatizaciji moraju zadržati programske strukture i sadržaji, što će pomoći tranziciju medija ka tržišnom funkcionisanju, i očuvati programske sheme, što je posebno značajno kada je reč o medijima koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina.

Predlog zakona o javnim medijskim servisima predviđa postojanje dva javna servisa - RTS i RTV, garantuje njihovu institucionalnu i programsku nezavisnost, definiše javni interes i način finansiranja javnih serisa.

Taj zakon predviđa ukidanje TV pretplate, a država će do januara 2016. finansirati rad oba medija kako bi obezbedila njihovu stabilnost, dok će nakon toga taksa postati jedini način finansiranja javnih servisa koja neće biti veća od 500 dinara.

Predloženi zakon o elektronskim medijima precizno definiše nadležnosti Srbije nad pružaocima audiovizuelnih medijskih usluga i prelaska na digitalno emitovanje programa, a nova tehnička dostignuća podrazumevaju da sve članice EU moraju do 2015. godine da pređu sa analognog na digitalno emitovanje programa i da se u tom prostoru pružaoci programskih sadržaja posmatraju kao pružaoci audio-vizuelnih medijskih usluga, a ne kao emiteri.

Parlament će nastaviti rad sutra raspravom o amandmanima na Predlog zakona o privatizaciji, Izmene i dopune Zakona o stečaju i Izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.

Na ta zakonska rešenja podneto je ukupno 149 amandmana, odnosno 126 na Predlog zakona o privatizaciji, od kojih je usvojeno devet, i 23 na Izmene Zakona o stečaju, od kojih je vlada usvojila šest.

Rasprava o amandmanima na tri medijska zakona očekuje se u petak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track