TESNE VEZE: Političari su omogućili Jerkoviću da se obogati
Foto: Kurir Štampano

Kako je Šarićev saradnik kupovao firme po Srbiji

TESNE VEZE: Političari su omogućili Jerkoviću da se obogati

Politika -
Mile Jerković, „kralj oranica“, imao tihu podršku vlade Vojislava Koštunice, a Razvojna banka Vojvodine pumpala ga novcem koji nikad nije vratio

BEOGRAD - Mile Jerković, „srpski kralj oranica i drumova“, svoju poslovnu imperiju od blizu 30 firmi uspeo je najvećim delom da stekne sumnjivim privatizacijama, za koje je novac uglavnom dobijao od kredita Razvojne banke Vojvodine, koju je kontrolisala Vlada Vojvodine s Bojanom Pajtićem na čelu.Mnogi od tih kredita su nenaplativi jer ih je Jerković dobijao gotovo na časnu reč, odnosno - preduzeća je kupovao kreditnim kapitalom koji je dobijao na osnovu hipotekarnog obezbeđenja, tako što je za kupovinu svake nove firme zalagao prethodno kupljenu firmu. Nenaplativi kreditiRazvojna banka Vojvodine, čiji je većinski vlasnik AP Vojvodina (80 odsto),koja je inače nastala iz Metals banke, zbog zloupotreba u odobravanju kredita otišla je u stečaj u aprilu 2013, a ispostavilo se da je dobar deo tog novca završio kod Jerkovića. Takav je, na primer, kredit za „Poljostroj“ iz Odžaka od 518 miliona i „Mladi borac“ iz Sonte od 88 miliona dinara. Prema zvaničnim podacima NBS, Jerković je Metals banci ukupno ostao dužan 50 miliona evra.

Omogućio Jerkoviću da kupi „Sivac“...Predrag Bubalo
Omogućio Jerkoviću da kupi „Sivac“...Predrag Bubalo

- Jerković se bukvalno obogatio uzimajući takve kredite, a za to je imao bar prećutnu pomoć, ako ne i aktivnu pomoć vojvođanske vlasti. Jer, da vas podsetim, RBV, koja mu je pozajmljivala novac za koji su znali da ne mogu da vrate, kontrolisalo je Izvršno veće Vojvodine na čijem je čelu i tada bio Bojan Pajtić - kaže izvor Kurira.Političari i narko-bosZanimljivo je da je Jerković imao tihu podršku i u vlasti Vojislava Koštunice kad je pomoću kredita Metals banke kupovao na desetine poljoprivrednih dobara u Vojvodini tokom privatizacionih operacija koje su kasnije poništene jer je firme doveo do ruba propasti. Jedna od takvih firmi je i „Bački Sivac“, za koji je premijer Aleksandar Vučić slikovito rekao da je Jerković „investirao jedan traktor“.- Gotovo 5.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta Jerkoviću je 2006. prodato za 14,6 miliona evra, koje nikada nije uplatio, a zahvaljujući i novcu iz ondašnje Metals banke, koja je upravo zbog nenaplativosti takvih kredita transformisana u RBV - dodaje sagovornik Kurira. Zanimljivo je da se kasnije ispostavilo da je preko Metals banke „opran“ novac narko-bosa Darka Šarića, a tu operaciju je pomagao i Jerković.

Ni luk jeo...PAJTIĆ: NISAM NIŠTA ODOBRIO JERKOVIĆUPokrajinska vlast nije imala nikakve veze s Metals bankom, to je bila privatna banka, bez ikakvog učešća države. Ako iznesete klevetu da je pokrajina odobrila taj kredit, bićemo primorani da tužimo i vas lično i vaše novine.- Zločin je reći da sam ja ikada išta odobrio Miletu Jerkoviću. Nikada nisam prekršio zakon i ne dozvoljavam tako odvratne aluzije - rekao je Pajtić.

Uloga ministra privredeBUBALO: NA ODMORU SAMUgovor o prodaji „Sivca“ zaključen je za vreme prve vlade Vojislava Koštunice, u kojoj je Predrag Bubalo vodio Ministarstvo privrede, pod čijom je nadležnošću tada bila i Agencija za privatizaciju, koja je zaključila ugovor s Jerkovićem. Direktor Agencije bio je Vladimir Galić, tada član DSS. Bubalo juče nije bio raspoložen da govori o svojoj odgovornosti.- Na odmoru sam, u inostranstvu - kazao je on i ne saslušavši pitanje i prekinuo vezu.

Rat saopštenjimaSNS: PAJTIĆ I JERKOVIĆ SU DRUGOVIDS i SNS ratovali su juče saopštenjima povodom objavljivanja ugovora sa „Etihadom“, a u razmeni vatre došlo se i do Mileta Jerkovića. Naime, lider DS Bojan Pajtić ponovio je da je ugovor sa „Etihadom“ izrazito štetan po Srbiju, na šta mu je iz SNS odgovoreno.- SNS pita kada će šef vojvođanskog režima Pajtić, kao najbolji prijatelj Mileta Jerkovića, da odgovori na pitanje od koga su on i Mile Jerković uzeli traktor kao investiciju za firmu „Bačka Sivac“ - kaže se u saopštenju SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track