TOPLICA KUPIO, MIŠKO POMAGAO: Tajkuni izbacili 306 radnika na ulicu!
Foto: Dado Đilas I Beta

Bestidno

TOPLICA KUPIO, MIŠKO POMAGAO: Tajkuni izbacili 306 radnika na ulicu!

Politika -
Spasojević uništio Industriju precizne mehanike, od 600 zaposlenih ostalo manje od pola-bez redovne plate

BEOGRAD - Biznismen Toplica Spasojević, uz pomoć Miroslava Miškovića, po smešnoj ceni dobio je zgradu od neverovatnih 10 miliona evra u centru Beograda!Naime, kako piše u analizi koju su sproveli CINS I BIRN, privatizacijom nekada uspešne Industrije precizne mehanike (IPM) Spasojević je postao vlasnik kompleksa u Ulici Vojislava Ilića, dok je IPM danas na rubu propasti.IPM ima 39 hipoteka, umesto 600 ima 294 radnika, koji su nedavno primili tek januarsku platu, proizvodnja skoro da je ugašena, a od tri miliona evra, koliko IPM duguje bankama, oko dva miliona evra duguje se upravo Miškoviću!Miškovi kreditiMiroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“, u više navrata je davao jemstvo za kredite tokom privatizacije IPM, čime je pomogao Spasojeviću da se dočepa vredne nekretnine. Spasojević mu sada duguje oko dva miliona evra, a Mišković je dug pokušao da "naplati" tako što je probao da se domogne zgrade! CINS je takođe došao do dokumenta koji pokazuje da je Spasojević, i pre nego što je privatizacioni proces okončan, pokušao da proda ceo kompleks preko Miroslava Miškovića belgijskom trgovinskom lancu „Delez“, ali se ta transakcija nije realizovala. Ugovor iz marta 2011. godine između Miškovićeve firme „Hitomi fajnenšel limitid“ i „Delez grupe“ o preuzimanju „Delta Maksija“ pokazuje da je Mišković posredno polagao pravo na ovu lokaciju, i to četiri meseca pre nego što je privatizacija IPM okončana! Čak se u tom ugovoru „Delezu“ nudilo pravo preče kupovine zemlje koja je u posedu Spasojevićevog IPM!Milorad Macut, poverenik sindikata radnika IPM, veruje da je Spasojević od početka hteo da na mestu te fabrike nešto drugo izgradi, kao što je i Mišković susednu fabričku zgradu „Metala“ srušio i plac prodao Lidlu.- Ali počela je da pada cena nekretnina, nije bilo investitora, zato u tome Spasojević nije uspeo - rekao je Macut za CINS.Sindikat radnika IPM je u julu prošle godine podneo krivičnu prijavu protiv Toplice Spasojevića, Dragana Milojevića, direktora IPM, i čelnih ljudi Agencije za privatizaciju: Vladislava Cvetkovića, direktora u vreme okončanja procesa privatizacije, Julijane Vučković i Nenada Vulića iz Centra za kontrolu u Agenciji.Još se čeka da Uprava kriminalističke policije pošalje izveštaj koji je tražilo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.Toplica uzima i kirijuU svemu ovome Spasojević je dobro prošao. Oko 40.000 kvadrata poslovnog prostora IPM na Zvezdari iznajmljuje se različitim kompanijama, teretani i ketering servisu, a u drugom stoje mašine i hale.

Raščerupani gigant... Zgrada Industrije precizne mehanike
Raščerupani gigant... Zgrada Industrije precizne mehanike

NeverovatnoAGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU ZATAŠKAVALA PROPASTOd 2008. do 2011. Agencija za privatizaciju je protivno praksi, 21 put produžila rokove za ulaganje u proizvodnju i dostavljanje revizorskih izveštaja i najzad okončala privatizacioni proces u korist kupca, iako su postojale brojne sumnje da obećano nije i ispunjeno.

BahatoNIŠTA NIJE ULOŽENO U PROIZVODNJUNovi vlasnici IPM obavezali su se da će uložiti skoro četiri miliona evra u osnovna i obrtna sredstva u prve tri godine, kako je CINS video u privatizacionom ugovoru. U izveštaju CINS dodaje se da „ITM Industrokomerc“ za tri godine nije uložio obećanu sumu u samu proizvodnju. Otvoren je pogon u Grockoj, koji je, međutim, potpuno neodgovarajući.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track