TREBA NAM NOVI MARŠALOV PLAN: Srbija traži finansijsku podršku Amerike
Foto: AP

Inicijativa naše zemlje

TREBA NAM NOVI MARŠALOV PLAN: Srbija traži finansijsku podršku Amerike

Politika -
Odgovor američke strane na predlog zvaničnika u Beogradu bio je - "dajte nam precizne konkretne projekte, pa ćemo razgovarati šta može da se uradi"

BEOGRAD - Amerika bi trebalo da finansijski podrži velike infrastrfukturne projekete u našem regionu, poručili su srpski zvaničnici senatoru Kristoferu Marfiju, tokom njegove posete Beogradu.

Marfi, predsedavajući senatorskog Pododbora za evropska pitanja, prethodnih dana je, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana boravio u Beogradu, a među najzanimljivijim detaljima njegove posete su inicijativa srpske strane da Amerika pokrene "novi Maršalov plan" na nivou regiona, po uzoru na izdašan program finansijske pomoći SAD posvećen obnovi Evrope posle Drugog svetskog rata.

Odgovor američke strane na predlog zvaničnika u Beogradu bio je - "dajte nam precizne konkretne projekte, pa ćemo razgovarati šta može da se uradi".

Osnovna ideja je da Amerika, ali i Nemačka i Kina, podrži infrastrukturno, saobraćajno povezivanje zemalja našeg regiona, recimo projekte kao što su brza pruga od Budimpešte preko Beograda i Skoplja do Soluna, moderna pruga prema Sarajevu, kao i više autoputeva.

Srpske vlasti zaključuju da se teško može očekivati upumpavanje velikog novca samo u Srbiju za razvoj infrastrukture, zbog čega je neophodno raditi na zajedničkim projektima sa susednim zemljama.

Marfi je u Beogradu razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, predsednicom parlamenta Majom Gojković i narodnim poslanicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track