Tužiteljka Euleksa: Nemamo ništa protiv srpskih političara sa severa
Foto: Eulex

Priština

Tužiteljka Euleksa: Nemamo ništa protiv srpskih političara sa severa

Politika -
Upitana zašto od dolaska misije nijedan zločin nad Srbima nije rešen, Novotna je odgovorila da se "optužnica ne može podignuti, ni počinioci procesuirati bez dokaza"

BEOGRAD - Euleks nema ništa protiv srpskih političkih predstavnika na severu Kosova, rekla je glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna i naglasila da se istrage ne vode po etničkom principu.

"Spekulacije o tajnim spiskovima za hapšenje Srba potpuno su neosnovane i nekoliko puta smo demantovali te navode. Svaki tužilac radi na svom predmetu u koji nemaju uvid njihove kolege, tako da ne postoji način da se napravi zajednički spisak hapšenja", rekla je Jaroslava Novotna.

Ona je istakla da misija Euleks radi isključivo na upostavljanju vladavine prava i da je za tužioce nacionalna pripadnost nebitna za vođenje istraga. Upitana zašto od dolaska misije nijedan zločin nad Srbima nije rešen, Novotna je odgovorila da se "optužnica ne može podignuti, ni počinioci procesuirati bez dokaza".

Govoreći o predmetima koji su pokrenuli Srbi zbog otimanja njihove imovine, ona je navela da je do sada procesuirano oko 40.000 sporova i da je većina tih predmeta rešena. "Ostalo je oko 300 predmeta koji bi trebalo da budu rešeni do kraja godina, a u većini tih predmeta podnosioci tužbi su Srbi poreklom sa Kosova", rekla je glavna tužiteljka Euleksa.

(Beta/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja