Udovički: Platni razredi važe za javnu upravu, a ne za javna preduzeća
Foto: Beta

500.000 zaposlenih

Udovički: Platni razredi važe za javnu upravu, a ne za javna preduzeća

Politika -
U sklopu reforme državne uprave platni razredi biće uvedeni za državne i lokalne službenike, prosvetu, zdravstvo

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički naglasila je danas da je reforma državne uprave jedna je od ključnih stvari na koju Srbija treba da se fokusira i precizirala da se uvođenje platnih razreda ne odnosi na javna preduzeća već na javnu upravu.Udovički je pojasnila da će u sklopu reforme državne uprave platni razredi biti uvedeni za državne i lokalne službenike, prosvetu, zdravstvo i da obuhvata oko 500.000 zaposlenih.

"Javna preduzeća moraju da primaju platu u skladu sa korporativnim planovima i platni razredi se ne odnose na javna preduzeća. Ulaže se velik napor da se javna preduzeća urede i da se plate tako dovedu u red", rekla je Udovički.

Ona je precizirala da je cilj uvođenja platnih razreda pravednost, ali i kontrola, kao i da će oni koji odskaču u zaradama biti dovedeni u "prihvatljive razmere".

Nepravde se, kako kaže, najlakše ispravljaju podizanjem plata, ali da za to neće biti prostora jer je država u velikoj fiskalnoj konsolidaciji i da platni razredi nemaju nikakve veze sa smnjenjem plate.Reforma državne uprave je, kako objašnjava, u strategiji proširivanja EU koju oni donose svake godine i odnosi se na ceo region i da se potencira na tome da Evropa mora da veruje da Srbija, ali i ostale zemlje, menjaju svoje institucije, da je odgovorna zemlja i da može da obezbedi evropske vrednosti.

"Evropa već nekoliko godina naglasak stavlja na vladavinu prava, pojačan je na ekoniomsko upravljanje, ove godine dodat je treći stub javna uprava i to se odnosi za sve zemlje", pojasnila je Udovički.Upitana kako državna uprava da postane funkcionalnija, Udovički je rekla da je to proces i kao primer navela održavanje škola koje su delom osnivač Republika, delom lokalna samouprava.

"Kada žele da poprave krov oni moraju da pišu Republici. Ne odgovara se na vreme, krov prokišnjava. Treba spustiti odgovornost na onoga ko upravlja, a onda ga kontrolišite i to efektivno", naglasila je Udovički.Govoreći o viškovima u državnoj upravi da ima puno poslova koji nedostaju i puno suvišnih poslova koji jedni drugi koče, Udovički kaže da "moramo da preuredimo celu državu, ali kada sve prebrojimo broj službenika ne odskače onoliko od potreba koliko se smatra".

"Mi moramo da napravimo prostor za nove poslove, za moderniju državu", naglasila je ministarka i dodala da će se prvo pozabaviti ugovorima gde je neko doveo prijatelje i rođake koji se ne pojavljuju na poslu.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track