ULTIMATUM ZAPADA SRBIJI: Sprečite dolazak Putinovih špijuna!
Foto: Kurir štampano

Otkrivamo: Naša zemlja pred novim zahtevom SAD i EU

ULTIMATUM ZAPADA SRBIJI: Sprečite dolazak Putinovih špijuna!

Politika -
Zapad negoduje zbog sporazuma o imunitetu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, koji će biti potpisan 16. oktobra. Ruski civili će time dobiti diplomatski status, a SAD to vidi kao prostor za špijunažu

BEOGRAD - Sporazum o olakšicama, imunitetu i privilegijama Srpsko-ruskog humanitarnog centra, jedan od sedam koji će Srbija potpisati s Ruskom Federacijom 16. oktobra, tokom posete Vladimira Putina Beogradu, izložio je Srbiju novom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, saznaje Kurir.

Prema rečima našeg izvora iz diplomatskih krugova, tim sporazumom bi zaposleni u Centru imali viši stepen zaštite, što SAD i EU ocenjuju kao potpunu slobodu ruskih špijuna da „vršljaju“ po Srbiji, ali i da rade na ugrožavanju interesa Zapada. Ovaj centar je trn u oku mnogim zapadnim zemljama od samog otvaranja - tretirali su ga kao rusku vojnu bazu, pandan Bondstilu na Kosovu, zbog čega su naši državnici u više navrata morali da se „pravdaju“ da je humanitarnog karaktera.Dačić ne vidi problem

Na otvaranju Centra u Nišu... Ivica Dačić i Sergej Šojgu
Na otvaranju Centra u Nišu... Ivica Dačić i Sergej Šojgu

- Zapadne sile to vide kao mogućnost da Rusi slobodno špijuniraju po Srbiji i zato se oštro protive potpisivanju tog sporazuma i vrše pritisak pred dolazak Vladimira Putina - kaže izvor našeg lista.Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da neke zapadne zemlje od početka nisu blagonaklono gledale na Centar u Nišu, stalno sumnjajući da nije u pitanju samo humanitarni karakter.- O tome smo se više puta razjašnjavali s njima. Nismo dobili nikakve zvanične primedbe od drugih država povodom najavljenog sporazuma, ali ako ima takvih bojazni, verovatno su motivisane tim starim sumnjama. Ovaj sporazum o olakšicama, privilegijama i imunitetima Centru i njegovom osoblju je u skladu s Bečkom konvencijom. Oni neće imati status diplomata, već administrativno-tehničkog osoblja. Mi imamo razne sporazume s različitim državama na ovu temu, između ostalog i sa SAD - SOFA sporazum. Ne vidim razlog za bilo kakvu brigu ili probleme. Uostalom, Centar u Nišu je od 12. novembra 2013. registrovan u evidenciji Diplomatskog protokola MSP - kaže Dačić za Kurir i dodaje da se priprema čitav niz drugih sporazuma s Rusijom.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da su Amerikanci još jednom potvrdili da imaju nejednake aršine jer je Srbija pre nekoliko godina potpisala sličan sporazum sa SAD - SOFA.- Da li to znači da njihovi (američki) špijuni mogu nekažnjeno da vršljaju po teritoriji cele Srbije? Ako smatraju da se tim sporazumom s Rusijom ruši suverenitet jedne zemlje, zašto su nam nametnuli sporazum SOFA - navodi Anđelković, dok Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, podseća da su SAD taj centar oduvek doživljavale kao pandan Bondstilu, te otud njihova uznemirenost.- Posle potpisivanja sporazuma Centar dobija eksteritorijalnost, a osoblje neće moći da se goni jer će biti diplomatski zaštićeno. EU će negodovati, ali ne mnogo jer ima preča posla u Iraku i Ukrajini - navodi Simić.

Još jedan ultimatum...Premijer Vučić
Još jedan ultimatum...Premijer Vučić

Diplomatski imunitetI Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da Srbija već ima ovakav ugovor sa SAD - SOFA, i druga dva sporazuma koji dozvoljavaju diplomatski imunitet američkom osoblju, pristup infrastrukturi, izuzetost od bilo kakve kontrole vozila ili vazduhoplova.- Dakle, nikakav povlašćeniji status se tu ne vidi. A Srbija na svojoj teritoriji već ima bazu Bondstil, držimo li se Ustava - navodi Marko Milošević.

Šta će biti potpisano 16. oktobra- Sporazum o olakšicama, imunitetu i privilegijama Srpsko-ruskog humanitarnog centra- Memorandum o razumevanju o energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji- Sporazum o readmisiji- Sporazum o regulisanju intelektualne svojine- Protokol između carinskih uprava- Sporazum o saradnji kulturno-informativnih centara- Sporazum o vojnotehničkoj saradnji (sporazumi se još usklađuju)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track