UNS: Amandmani uslov za podršku medijskim zakonima
Foto: Kurir

UNS: Amandmani uslov za podršku medijskim zakonima

Politika -
UNS traži da Zakonom bude propisana obaveza da opštine i gradovi obezbeđuju za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja najmanje dva procenta budžeta, dok ističu da za gradove veće od 300.000 stanovnika, taj procenat ne sme biti manji od jedan odsto

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da će podržati set medijskih zakona, koji su na dnevnom redu tekućeg zasedanja parlamenta, ukoliko se prihvate amandmani koje je to udruženje predložilo.

U saopštenju UNS-a se navodi da je to udruženje prosledilo amandmane na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima svim poslaničkim grupama.

Kako je istaknuto, UNS traži da Zakonom o javnom informisanju i medijima bude propisana obaveza da opštine i gradovi obezbeđuju za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja najmanje dva procenta budžeta, dok ističu da za gradove veće od 300.000 stanovnika, taj procenat ne sme biti manji od jedan odsto.

UNS smatra da, ukoliko ne bude propisan minimalan iznos, preti opasnost da izlazak države iz medija izazove opšti pomor lokalnih medija od kojih bitno zavisi informisanje građana Srbije.

Za to udruženje, kako kažu, nije prihvatljiv stav Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da bi propisivanje iznosa u budžetu lokalnih samouprava zadiralo u njihova ustavna prava jer je, na primer, Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti predviđeno finansiranje političkih stranaka iz budžeta u tačno propisanom iznosu.

Ocenjujući da je sloboda informisanja važnija od finansiranja političkih stranaka iz UNS-a upozoravaju da neće dati podršku medijskim zakonima ako taj amandman ne bude prihvaćen.

Iz UNS-a, takođe, traže da Zakonom bude propisana obaveza da izdavači prijavljuju Registru medija donacije iz zemlje i inostranstva.

""Nije dovoljno što Zakon obavezuje medije da prijavljuju pomoć države Srbije. Važno je da građani budu upoznati i koji mediji dobijaju pomoć drugih država i međunarodnih organizacija"", navodi se u saopštenju UNS-a.

Kako kažu, neprihvatljiva je i odredba u Predlogu Zakona o elektronskim medijima po kojoj bi Regulator preuzeo neke od nadležnosti Saveta za štampu kao samoregulatornog tela, čime bi doveo u opasnost slobodu izražavanja i bio suprotan evropskim standardima u toj oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track