Ustavni sud: Privremeno suspendovan izbor Ise Mustafe
Foto: Beta

Jriza u kosovskom parlamentu

Ustavni sud: Privremeno suspendovan izbor Ise Mustafe

Politika -
Skupština Kosova treba da se uzdrži od bilo kakvih radnji do konačne odluke Suda, kaže se u odluci i ističe da odluka stupa na snagu odmah.

PRIŠTINA - Ustavni sud Kosova je na današnjoj sednici doneo privremenu meru do konačne odluke suda kojom se suspenduje odluka o izboru Ise Mustafe za predsednika kosovskog parlamenta.

"Da se odmah suspenduje odluka, hr. 05-V-001, o izboru predsednika Skupštine Republike Kosovo, izglasana od strane 83 poslanika Skupštine Republike Kosovo, 17.jula 2014. godine", kaže se u odluci.

Istovremeno, Skupština Kosova treba da se uzdrži od bilo kakvih radnji do konačne odluke Suda, kaže se u odluci i ističe da odluka stupa na snagu odmah.

Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK) na Ustavnom sudu su osporavali ustavnost postupka za izbor predsednika Skupštine Kosova, ističući da je bilo "povrede člana. 67. Ustava Republike Kosovo" i Poslovnika Skupstine Kosova Poslanici DPK od suda su zatražili i uvođenje privremene mere, odnosno, da obustavi proces konstituisanja Skupštine do konačne odluke Suda, pošto smatraju da bi izostanak te mere uzrokovao nepopravljivu štetu u funkcionisanju institucija Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track