UTANJIO: Dodik spao na „samo“ 1.500.000 evra!
Foto: Saša Pavlić

Lider Republike Srpske prijavio imovinu

UTANJIO: Dodik spao na „samo“ 1.500.000 evra!

Politika -
Imovina prvog čoveka Srpske pre četiri godine iznosila 8,3 miliona evra, dok je pre nekoliko dana prijavio svega 1,43 miliona

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, po svoj prilici, jedan od najbogatijih lidera zapadnog Balkana, pošto vrednost njegove imovine iznosi blizu milion i po evra. Ipak, iako se za prvog čoveka Srpske može reći da je i dalje dobrostojeći, njegova imovinska karta je znatno tanja u odnosu na onu iz 2010. godine, kad su mu prijavljeni prihodi iznosili neverovatnih 8,3 miliona evra.VeleposednikPored ušteđevine u banci, Dodik poseduje kuću na elitnom beogradskom Dedinju vrednu 860.000 evra, od koje na ime izdavanja godišnje inkasira oko 50.000 evra. Takođe ima dva stana u Beogradu te stan i kuću u Laktašima kod Banjaluke. Od bavljenja poljoprivredom godišnje zaradi dodatnih 50.000 evra, dok mu plata za 12 meseci na poziciji predsednika donosi dodatnih 24.000 evra.Poslednji popis svog bogatstva i imovine Dodik je pre nekoliko dana prijavio Centralnoj izbornoj komisiji u BiH, jer je to dužan po zakonu kao predsednički kandidat na tamošnjim izborima.Zašto je Dodikov imetak drastično smanjen u odnosu na ono što je prethodno prijavljivao, juče od njega nismo uspeli da saznamo.- Izvinite, u helikopteru sam! Ne čujem vas ništa, ali javiću se - obećao je Dodik dok je oko njega brujalo, ali obećanje nije održao. Ni na poruke nije odgovarao, a kasnije je isključio svoj mobilni telefon.Uštedeo pola milionaAko se uporede imovinske karte koje su bile dostupne javnosti, Dodik je 2006. godine, pored četiri nekretnine (stan i porodična kuća u Laktašima pored Banjaluke i dva stana u Beogradu), na računu imao ušteđevinu od 510.000 evra.Prema toj imovinskoj karti, njegovi sin i ćerka nisu imali nikakvu imovinu niti prihode.Dodik je tada, upravo za naš list, izjavljivao da „ne vidimo cifre dobro i da treba da uzmemo naočare“.- Nisam uvećao imovinu za četiri godine, precizni su podaci. Moja imovina nije tolika u čitavom iznosu, a kamoli da je toliko uvećana. U izveštaju Centralne izborne komisije napravljena je greška - rekao je tada Dodik.

FamilijaI SIN IGORMILIONERDodikov sin Igor, iako prema imovinskoj karti iz 2006. nije imao nikakve prihode, samo četiri godine kasnije naprasno je na tajnom računu kod Hipo banke u Banjaluci imao gotovinski iznos od 5,4 miliona evra (10.804.881 konvertibilna marka), ali i preduzeće „Frut eko d.o.o.“, čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, kao i automobil od 25.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track