VUČIĆ: Neću da prisustvujem Paradi, ne pada mi na pamet!
Foto: Tanjug

Obraćanje premijera iz Nemanjine 11

VUČIĆ: Neću da prisustvujem Paradi, ne pada mi na pamet!

Politika -
Putin nam dolazi 16. oktobra, potvrdio je premijer i dodao da će predlog rebalansa budžeta za 2014. i budžet za 2015. biti na dnevnom redu 14, 15. i 16. oktobra
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Neću da prisustvujem Paradi, ne pada mi na pamet, rekao je premijer Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju uživo iz Vlade Srbije koje je počelo u 11 časova.

"Neću da budem ni na čelu, ni na začelju te kolone. Ne pada mi napamet", ponovio je predsednik vlade odgovarajući na novinarsko pitanje i naglasio da će Srbija kao država učiniti sve obezbedi mir i red u toku održavanja tog događaja, ali da njemu lično ne pada na pamet da prisustvuje tom događaju.

"Neću da se šetam", kazao je premijer i dodao da se sutra očekuje konačna bezbednosna procena MUP da li će se događaj održati.

E, baš neću da se šetam!

"Nemam potrebu da se udvaram bilo kome niti bilo kom stranom ambasadoru... Kada me pitaju da li bi ti mogao malo da prošetaš, znaš tako bi bilo lakše... kažem e baš eto neću da se šetam!", rekao je Vučić i dodao kao što je ustavno pravo nekog da se tog dana šeta tako je i njegovo ustavno pravo da tog dana bude u Tekiji i da tamo radi s poplavljenima. On je istovremeno najavio i posetu poplavljenim krajevima - Tekiji, Boljetinu, majdanpečkoj opštini...

"Moj je izbor da li ću u nedelju da izađem sa decom ili idem u Tekiju da radim. To je moj izbor", rekao je Vučić i dodao da pitanja izbora nema kada je reč ustavnih obaveza da garantuje građanima bezbednost.

On je dodao da je za njega svaki dan radni, da zna da to strašno nervira one koji ga mrze, ali da se ne sekira zbog toga i dodao da će nedelju da provede radno kao i uvek, te da će obići istok Srbije nastradao u poplavama i razgovarati o energetskom sektoru...

O rebalansu budžeta

Govoreći o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, predsednik vlade je rekao da Srbija nema više vremena ni za čekanje ni za gubljenje, ni za kukavičko ponašanje. Vučić je rekao i da će predlog rebalansa budžeta za 2014. i budžet za 2015. biti na dnevnom redu 14, 15 i 16. oktobra.

Zahvalio se svima koji su podržali mere fiskalne konsolidacije Srbije koji su, kako je rekao, razumeli šta je to što Srbima mora da uradi po svaku cenu kako bi mlađim generacijama obezbedila sigurniju budućnost."Srbija nema više vremena za kukanje, naš posao je da radimo i da donosimo promene", kazao je premijer istakavši da će Srbija imati i snage i volje da već 2016. godine bude zemlja sa najvećim privrednim rastom u Evropi.

Govoreći o najavljenom smanjenju plata i penzija u javnom sektoru, premijer je rekao da je sebi i svojoj porodici najviše smanjio plate i penzije kao i da ne uzima dnevnice za službena putovanja. Štaviše, i za državne poslove ne putuje o državnom trošku.

28 miliona evra pomoći poplavljenima

Premijer je dodao i da se na ime pomoći poplavljenima dosad slilo 3 milijarde i 3,5 miliona dinara odnosno gotovo 28 miliona evra. Dosad je izdato imenom i prezimenom tačno 215 rešenja za obnovu kuća poplavljenima koje od sutra počinju da se grade u Krupnju i Valjevu.

Vučić je rekao da je u pitanju ogroman novac, da je uplaćen ljudima koji su pretrpeli nesreću i dodao da ne misli da je to rešilo sve probleme, ali da je to ono što je država mogla da učini. Premijer je, kaže, zadovoljan što je sve urađeno transparentno, bez trunke korupcije, otvoreno, neskriveno.

Samit 16 premijera u Beogradu

Premijer je za period od 16. do 18. decembra najavio održavanje velikog samita 16 premijera kojem će prisustvovati i predsednik kineske vlade Li Kećijang. "Na samit možda bude došlo i 18 premijera pošto se neki sami javljaju sa željom da prisustvuju tom skupu", dodao je predsednik vlade. O decembarskom samitu je rekao da je će to biti ubedljivo najveći skup koji će u Beogradu biti održan nakon više od 40 godina.

Čeka se konačna potvrda o dolasku Putina 16. oktobra

Vučić se dotakao i proslave oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i dodao da se konačna potvrda o dolasku ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu 16. oktobra oočekuje u utorak ili sredu.

"Struja neće poskupeti još pola godine"

Premijer Vučić je rekao da kolaju priče da stalno nešto poskupljuje i da će struja poskupeti pa je u tom svetlu rekao da struja neće poskupeti do kraja zimske sezone, najmanje još pola godine. Takođe, dodao je i da ima dovoljno energenata za grejnu sezonu kao i da restrikcija neće biti.

Molimo ljude da ako mogu štede, a ako ne štede, moraćemo veće količine električne energije da uvozimo", dodao je. Istavakši da ćemo gasa imati dovoljno jer smo, iako su se mnogi protivili, izdvojili novac i zato sada imamo 450 miliona kubnih metara", Vučić je naveo da se razmatra mogućnost da u Mađarskoj (u skladištu) obezbedimo rezerve od 250 miliona kubnih metara da bismo imali garantovano snabdevanje kompletno svih (industrijskih) pogona.

Premijer je podsetio i da je u tom segmentu i dalje najveći problem neodgovornost lokalnih samouprava i toplana i onih koji ne naplaćaju račune. "Ljudi u Srbiji mogu da budu mirni - neće biti restrikcija, gasa će biti dovoljno, a ono o čemu treba da se vodi računa je da mi ispunjavamo građansku dužnost, da plaćamo račune i to je sve", istakao je on.

O Sulji i Južnom Tirolu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije zabrinut pozivima lidera Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina na autonomiju Raške oblasti po principu Južnog Tirola, ali je dodao da je takvo ponašanje neodgovorno."Da li je Suljo bio nekada u Južnom Tirolu, jel zna i jedno mesto u Južnom Tirolu...", zapitao je premijer istakavši da građani Raške oblasti, odnosno Sandžaka imaju jednaka prava kao i oni u Južnom Tirolu.Vučić je rekao da nije mnogo zabrinut zbog toga šta govori Ugljanin, ali je dodao da ne "potcenjuje nacionalističke i šovinističke strasti koje neki raspiruju".

O štrajku advokata

Vučić se odgovarajući na novinarska pitanja dotakao i teme štrajka advokata rekavši da ima puno poverenje u ministra pravde Nikolu Selakovića kada je reč o toj temi kao i da lično smatra da su advokati dosad plaćali mali porez i da treba da plaćaju više.

S tim u vezi pomenuo je i da je prosto neverovatno da nekome pada na pamet da se vozi GSP-om a da ne plaća i da u to nigde u svetu ne postoji. "Kada bi neko u Švajcarskoj rekao da se ne plaća struja ili gradski prevoz u roku od 5 minuta bi ga odveli u ludnicu, a kad ovde neko to kaže u roku od minut i po je kralj", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Obraćanje uživo iz Nemanjine 11 završeno je u 11.45 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja