(VIDEO) VUČIĆ I DODIK: Molimo Tursku da vodi računa o krhkoj stabilnosti
Foto: Printscreen

Hitne konsultacije

(VIDEO) VUČIĆ I DODIK: Molimo Tursku da vodi računa o krhkoj stabilnosti

Politika -
Premijer Srbije pozvao je prvog čoveka Srpske u Beograd na hitne konsultacije povodom spornih izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da će svako ko dirne Bošnjake protiv sebe imati sto miliona Turaka
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom povodom izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Premijer Srbije pozvao je prvog čoveka Srpske u Beograd na hitne konsultacije povodom spornih izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da će svako ko dirne Bošnjake protiv sebe imati sto miliona Turaka.

Javnosti su se iz zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 obratili premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik koji je potvrdio da se Turska meša u unutrašnje odnose BiH. Vučić je u svom obraćanju rekao da Srbija želi dobre odnose sa Turskom i podsetio da je Balkan bure baruta pa se ne treba igrati ni upaljačem i šibicom. On je dodao i da su turski zvaničnici dobrodošli u Srbiju, ali da treba da vode računa da ono što je dogovoreno za stolom treba da poštuju gde god govorili, a ne da menjaju izjave u zavisnosti gde se i kome obraćaju.

Premijer Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Nemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbednosti, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. Srbija je bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana gradili u poslednjoj deceniji.

Premijer: Želim da verujem da nije bilo sporne izjave Erdogana

Premijer Srbije Aleksandar Vucić izjavio je danas da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i svoj srpski narod i da želi da veruje da izjava o turskim brodovima u Neumu nije data "kao što su me danas uveravali predstavnici te zemlje".Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je danas razgovarao sa ambasadorom Turske koji ga je uveravao da izjava predsednika Turske Erdogana o brodovima te zemlje u Neumu nije data i da on želi da veruje da to nije rečeno.

Srbija želi dobre odnose sa Turskom, dodao je, ali želi i Tursku i ostale da zamoli i da im kaže da takve stvari nisu prosto nikome u interesu, jer "Srbija mora da vodi računa o stabilnosti i ne može da gleda u nebo ukoliko bi bilo ko na bilo koji način urušavao regionalnu stabilnost".

"Mi u miru i kroz poltiičke procese gledamo da rešavamo probleme i molimo za punu pažnju svih aktera na Zapadnom Balkanu", poručio je Vučić i dodao da ne treba da se gleda ne u prošlost nego u budućnost. Dejtonski sporazum trebada se poštuje, ponovio je premijer i ocenio da Srbija to i čini, poštujući istovtemeno svoj srpski narod, te podsetio da RS nema vojsku pa stoga ne može da ugrozi bilo koga. Vučić jer dodao i da je Srbija po međunarodnom pravu spremna da štiti svoj narod kako u Srbiji tako i negove interese svuda u svetu.

Dačić: Izjave o Otomanskom carstvu nisu za 21. vek

Posle premijera Vučića i predsednika RS iz zgrade Vlade Srbije javnosti se obratio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji je rekao da se zasad ne zna da li je istina da li je Erdogan to stvarno rekao ili ne. Dačić je rekao da je turski ambasador u Beogradu negirao da je premijer njegove zemlje to rekao. On je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i ocenio da su izjave o Osmanlijskom carstvu u 21. veku više nego neprikladne.

Podsetimo, Dodik je u nedelju uputio Vučiću pismo u kojem je izrazio zabrinutost i zatražio sastanak zbog izjava premijera Turske. Premijer Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Nemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbednosti, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.Srbija je bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana gradili u poslednjoj deceniji, navodi se u saopštenju.

Ambasada Turske u BiH: Erdoganova izjava je izmišljena

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Džihad Erginaj demantovao je navode medija u regionu o izjavi turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da bi svako ko bi na bilo koji način "dirnuo Bošnjake" protiv sebe imao "100 miliona Turaka", prenosi agencija Anadolija.Podsetivši da su neki internet portali bez pozivanja na bilo kakav izvor pre dva dana objavili da je Erdogan navodno izjavio da se kune Alahom da bi svako ko bi na bilo koji način dirnuo Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka, ambasador Erginaj u izjavi Anadoliji tvrdi da je reč o lažnoj izjavi, što ne donosi ništa dobro BiH.Ambasador Erginaj je naglasio da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika, da je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu i da želi mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH, kao i da podržava BiH u celini, što je, kako je istakao, potvrđeno i tokom nedavnih poplava.

"Večernji list" je, u izdanju za BiH, pre dva dana preneo navodnu Erdoganovu izjavu, koju su preuzeli gotovo svi mediji u regionu.

Izvodi Erdoganove izjave su objavljeni na nekoliko bošnjačkih sajtova, poput goBiH.ba, cazin.net i saff.ba."Turska ili Osmansko carstvo je svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predalo neprijatelju, Austrougarskoj, bez ikakve zaštite! To sebi nikad nismo i nećemo moć halalit, ali onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Alahom da, kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake imao bi protiv sebe sto miliona Turaka. Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH!", navodno je rekao Erdogan, prenosi "saff.ba".Prvobitno je bilo najavljeno da će u Neumu od 14. do 19. jula biti održane pomorske vežbe turske mornarice, ali za sada o tome još nema zvanične saglasnosti u Sarajevu.

Turski ambasador u Beogradu: Erdogan nije dao spornu izjavu

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj izjavio je Tanjugu da su neistiniti izveštaji pojedinih medija u BiH o izjavi turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da bi svako ko bi na bilo koji način dirnuo Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka i dodao da će o tome sutra zvanično obavestiti srpske vlasti."Naš premijer nije dao takvu izjavu", rekao je ambasador Bozaj. "To ni na koji način ne odražava istinu."Podsetivši da su neki mediji u BiH preneli navodnu Erdoganovu izjavu, Bozaj je rekao da je njegov kolega u Sarajevu, ambasador Džihad Erginaj, obavestio tamošnje vlasti da ne postoji takva izjava."Video sam da su i neki mediji u Srbiji preneli te neistinite navode te ću sutra o tome i zvanično obavestiti srpske vlasti", rekao je Bozaj.

http://www.youtube.com/watch?v=VF2jM_qUiaY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track