Vlada Srbije usvaja novi zakon o radu!
Foto: Marina Lopičić

Sindikati pokrenuli protest

Vlada Srbije usvaja novi zakon o radu!

Politika -
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je Vlada Srbije dala sve od sebe kako bi se postigao dogovor predstavnika poslodavaca i sindikata o novom zakonu o radu, ali će nakon odluke sindikata da napusti pregovore, "preseći" i preuzeti svoju ustavnu ulogu

BEOGRAD - Vlada Srbije danas će razmatrati predloge izmena zakona o radu i penzijsko invalidskom osiguranju, kao i Zakon o obnovi zemlje nakon poplava.

Premijer Aleksandar Vučić je na jučerašnjem brifingu za novinare rekao da će zakonska rešenja, odmah nakon usvajanja na vladi, ući u skupštinsku proceduru. Rasprava o ovom setu reformskih zakona očekuje se da počne u utorak, 15. jula.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je Vlada Srbije dala sve od sebe kako bi se postigao dogovor predstavnika poslodavaca i sindikata o novom zakonu o radu, ali će nakon odluke sindikata da napusti pregovore, "preseći" i preuzeti svoju ustavnu ulogu.

Vulin je poručio sindikatima da se borba za radnička prava ne ostvaruje na ulici i da se protestima ne otvara ni jedno radno mesto, niti privlače investitori.

Odgovarajući na pitanja novinara, prilikom posete Obrenovcu, Vulin je rekao da su sindikati i poslodavci imali primedbe na tekst zakona o radu i taj zakonski nacrt je usaglašen u 72,4 odsto pojedinosti, ali tamo gde nije mogao da se podstigne dogovor, nije se postigao, zbog čega je država morala da preseče.

"Nemojmo od ovoga da pravimo sukob. Poslodavci i sindikati nisu uspeli da se dogovore. Država je preuzela svoju ustavnu ulogu i presekla tamo gde se nisu dogovorili", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, predstavnici sindikata nisu uspeli da kažu u vezi sa čim su nezadovoljni.

"Do juče je bio problem prošieno dejstvo kolektivnog ugovora. Vlada Srbije, prvenstveno premijer, uspeli su da ubede poslodavce da to prihvate. To ođedanput nije dovoljno i problem je minuli rad", preneo je Vulin i zapitao: "Šta će biti sledeće?"

Ministar rada je istakao da podržava sindikate i njihovu borbu za radnička prava, ali da ih upravo zato moli da povedu računa da eventualnim protestima i postupcima, koji mogu da vode ka destabilizaciji, ne uznemire tržište, spreče investicije i ne učine ništa što bi moglo da oteža svakodnevni život radnika u Srbiji.

"Ovaj zakon to olakšava. On je na strani i radnika i poslodavaca. Nema smanjenja zarada i gubitka radničkih prava i pitanje je u čemu je sada problem", predočio je Vulin.

Ministar rada je ocenio da su sindikati pogrešili što su napustili razgovore o novom zakonu o radu, dodavši da je novi zakon od sada važećeg, po kojem, kako je rekao, "u poslednih 10 godina otpušteno više od 510.000 ljudi"."Ako je trebalo da protestuju, tada je bila odlična prilika", ocenio je Vulin.

Novinare je interesovalo i da li će na današnjoj sednici vlade na dnevnom redu biti i Zakon o penzijskom i invaliskom osiguranju, što je Vulin potvrdio.

Prema njegovim rečima, u tom novom zakonu rešava se pitanje, između ostalog i beneficiranog radnog staža, za mnoge koji ga "suštinski ne zaslužuju"."Neće rudari, policajci i vojnici ostati bez beneficiranog radnog staža, ali to ne može da ima i direktor rudnika. To je logično, razumno i pravedno, a doneće i značajne uštede", rekao je Vulin.Vulin je konstatovao da je u Srbiji svaki treći odlazak u penziju prevremen i država više nema para da to finansira.

"Nismo u stanju da finansiramo još odlazaka u prevremenu penziju. Razgovarali smo o penalima za odlazak u prevremenu penziju i nije tačno da su oni 34 odsto, već su 0,34 odsto za svaki mesec, a najviše ukupno 20 odsto", precizirao je Vulin.Kako Evropa primenjuje prošireno dejstvo kolektivnog ugovoraProšireno dejstvo kolektivnog ugovora jedna je od ključnih tački sporenja u pregovorima o izmenama i dopunama Zakona o radu, u većini evropskih zemalja se primenjuje ali uz uslov da organizacije koje ga dogovaraju imaju najmanje 50 odsto članstva u redovima radnika, odnosno poslodavaca.

„Većina država članica EU ima institut proširenog dejstva kolektivnog ugovora, ali uz uslov o kredibilno utvrđenoj reprezentativnosti u iznosu od 50 odsto članstva u toj grani“, rekao je nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju, Jovan Protić.

Prema njegovim rečima, pitanje reprezentativnosti usko je povezano sa pitanjem proširenog dejstva kolektivnog ugovora, a određivanje reprezentativnosti godinama unazad nije na odgovarajući način uređeno u Srbiji.

„Pretpostavljam da će Ministarstvo za rad, posle donošenja ovih izmena Zakona o radu, doneti novi zakon koji bi uredio reprezentativnost na način na koji se to radi u modernim evropskim državama“, rekao je Protić.

Na stručnom skupu koji je održan pre tri meseca, podsetio je on, predstavnici MOR-a izneli su ove sugestije kao i mišljenje da se pokazalo da je, prema iskustvu nekih evropski država, kao što su Grčka, Portugal i Rumunija, institut proširenog dejstva kolektivnog ugovora ekstreman i da nije doprineo snaženju socijalnog dijaloga na granskom nivou - "naprotv, malo ga je i oslabio“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track