Vlada Srbije usvojila set medijskih zakona
Foto: Tanjug

Posle široke javne debate

Vlada Srbije usvojila set medijskih zakona

Politika -
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je juče da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas set medijskih zakona.Podsetimo, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je juče da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima najavljujući da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu."EU i EK žele da se implementira medijska strategija, a medijski zakoni su najvažniji alat za to. Mislim da već dugo teku razgovori na ovu temu. EK je komentarisala nekoliko nacrta i čini mi se da vlada ima nameru da usvoji ovaj set zakona što pre. To je veoma pozitivno", kazao je Devenport.Prema njegovom mišljenju, set medijskih zakona rezultat je veoma široke javne debate tokom dve godine koju su i OEBS i zemlje članice EU podržavale sve vreme.

NUNS: Nije dobro što su zakoni usvojeni po hitnom postupku

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je danas da nije dobro što je set medijskih zakona usvojen na vladi po hitnom postupku.

"Zakoni su se pojavili jutros na kratko i odmah nestali i nisu dostupni ni na sajtu vlade, skupštine, niti Ministarstva kulture i informišanje... Čudno je da je vlada usvojila tekstove zakona, a da je predlog nepoznat", kazao je Tanjugu Obradović.

Njega je, kako kaže, iznenadilo to što je vlada usvojila i Predlog zakona o javnim medijskim servisima, jer on, kako tvrdi, nije usaglašen sa Briselom."Ne znam šta je Vlada usvojila i za mene je iznenađenje da je usvojen i Predlog zakona o javnim servisima, jer zvanična varijanta nije usaglašena sa Briselom, pa je bilo naznaka da on neće biti usvojen. Ili su ekspresno stigle preporuke iz Brisela, ili je on uvojen bez njih", rekao je Obradović.

Kad je reč o hitnom postupku, on sumnja da će poslanici imati vremena da se pripreme za raspravu i da pripreme amandmane.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović nije mogla danas da komentariše predloge medijskih zakona, jer joj nisu poznata sva rešenja.

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Primena ovih zakona doprineće, kako se očekuje, zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbeđivanju medijskih sloboda i međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track