VUČIĆ BRANIO BUDŽET: Ova vlada će uposliti Srbiju, 100.000 radnih mesta do kraja mandata!
Foto: Tanjug

Predsednik Vlade na raspravi

VUČIĆ BRANIO BUDŽET: Ova vlada će uposliti Srbiju, 100.000 radnih mesta do kraja mandata!

Politika -
Premijer kazao da su mu na reformskim merama čestitali i ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić najavio je tokom jučerašnjeg početka rasprave o rebalansu budžeta da će ova vlada dok kraja mandata uspeti da za 100.000 ljudi smanji nezaposlenost.On je istakao da Srbija ima izraženiju makroekonomsku stabilnost nego ikad u savremenoj istoriji, ali da bi doživela bankrot 2016. ili 2017. da je nastavila istim putem i nije preduzela mere fiskalne konsolidacije, te da sada svi mogu da se ponose zakonima o radu, stečaju i privatizaciji koje je ova vlada usvojila.Citati Duška Radovića- Devizne rezerve su između 10 i 11 milijardi evra, kurs je stabilniji nego ikad, prvi put imamo dramatičan pad inflacije, gotovo negativnu stopu, i prvi put nema povećanja broja nezaposlenih, već pad. Srbiji trenutno ne preti ni problem nelikvidnosti ni problem bankrota, ali želimo da počnemo mere štednje - naveo je on i, obrazlažući Vladin predlog rebalansa, citirao pisca Duška Radovića: „Dok nismo priznavali da imamo probleme, nismo morali ni da ih rešavamo“:- Davili smo se i kuvali u velikom kazanu, bili smo Rim čiji car je tvrdio da ga nije zapalio i brod čiji ga je kapetan potopio. Ova vlada se ukrcala na brod koji je udario u ledeni breg i bio polupotopljen, ali zbog Srbije je rekla istinu o stanju u zemlji, nije želela da laže i obmanjuje narod. Ne možemo drugačije, verujte mi - ne postoji nijedan drugi plan, verujte mi. Kako god okrenete, ne može da se igra mimo pravila sveta i osnovnih ekonomskih pravila kako o njima govore MMF i SB i svi će podržati ono što radimo.On je pozvao građane na godinu i po dana strpljenja i štednje, jer nema drugog načina da izađemo iz situacije izazvane greškama iz prošlosti, poručivši da će Srbija 2016. moći da računa na najveći rast u Evropi.

- Premijer Mađarske Viktor Orban čestitao mi je na merama i upitao mogu li to da preživim, isto to je uradio i predsednik RF Vladimir Putin, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel - naveo je Vučić i dodao da s pravom očekuje da će to isto uraditi i narod kada sve mere budu donele rezultat.- Bilo je mnogo rada i žrtava koje smo morali da podnesemo, a cilj nam je da zaustavimo fiskalni deficit i rast javnog duga, nastalog, pre svega, zbog neodgovornih odluka iz 2008. i 2009 - kazao je Vučić i naglasio da 61 odsto penzionera neće osetiti Vladine mere kojima se smanjuju penzije, a da ih ukupno neće osetiti 51,5 odsto penzionera i zaposlenih u javnom sektoru.Teške mere, čista savestSvaki od koalicionih partnera će, kako je dodao, podneti deo tereta reformskih mera, ali će on, koji ih je predložio, i SNS podneti najveći teret, iako zna da će 2016. svi drugi reći da su oni najzaslužniji:- Ovo sve preduzimamo jer nam je Srbija važnija od političkih partija i ne mora SNS da bude vladajuća posle izbora, ali Srbija će biti zdrava zemlja. To je zadatak i ono na šta sam se zakleo ovde u Skupštini. Nisam nasmejan zato što preduzimam najteže mere u istoriji Srbije već što mi je čista savest, borio sam se za siromašne i da Srbija živi normalno.

Hit Ministar finansija objašnjavao mere štednje VUJOVIĆ: ZAPOSLENIMA MANJE SMANJENJE JER KUPUJU ODELOBEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović obrazložio je juče da su plate zaposlenima u javnom sektoru smanjene manje jer oni imaju više troškova, kao što je kupovina odela za posao:- Penzije su smanjene više nego plate u javnom sektoru jer oni koji rade imaju veće troškove. Znate kako, oni koji su zaposleni, između ostalog, moraju da imaju i za kupovinu odela.On je dodao da Srbiji ne preti bankrot niti nelikvidnost i da se rebalans budžeta donosi da bi se postavile osnove reformi, a to je smanjivanje rashoda.Epilog u ponedeljak premijer o optužbama Zorana živkovića AKO DOKAŽEŠ DA MI BRAT IMA FIRMU, PODNOSIM OSTAVKUPošto je lider NS Zoran Živković izjavio da je Andrej Vučić, brat premijera, vlasnik jedne privatne firme, predsednik Vlade je ponudio ostavku ako Živković dokaže da je to tačno. U suprotnom, kako je dodao, očekuje Živkovićevu ostavku i javno izvinjenje porodici Vučić.- Ili ja, ili vi, gospodine Živkoviću. Mislim da je to pošteno - rekao je Vučić i dodao da epilog mora uslediti u ponedeljak.On je kazao da je ta laž i ranije pominjana, na osnovu falsifikovanja ličnih dokumenata njegovog brata:- To je i ranije bio pokušaj falsifikovanja i na tome su mu se izvinili svojevremeno i Tadić i Rakić.O aranžmanu sa MMFGLAVOBOLJA ZBOG EPS I „SRBIJAGASA“Vučić je izneo zamerke i na ponašanje javnih preduzeća u kojima se kupuju luksuzni automobili i zloupotrebljava monopolski položaj.- U razgovoru s predstavnicima Svetske banke „pet puta sam se hvatao za glavu slušajući priče o EPS, ‚Srbijagasu‘“. U 2014. za „Srbijagas“ plaćamo garancije od 12,7 milijardi, a moraće da se plate još četiri, za „Puteve Srbije“ više od 6,7 milijardi i „Železnice“ 3,9 milijardi.O ŽelezariSLEDEĆE SEDMICE U LONDONU SA „ESMARKOM“Premijer Vučić očekuje da će sledeće sedmice biti postignut dogovor o „Železari Smederevo“ sa američkom kompanijom „Esmark“:- U Londonu ću se u sredu ili četvrtak sastati s gospodinom (predsednikom Odbora kompanije „Esmark“ Džejms) Bušarom i verujem da ćemo se rukovati, što će značiti kraj muka za Smederevo.Vlada je vlasnik „Železare“ od februara 2012, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog „Ju-Es stila“. „Železara“ zapošljava oko 5.500 radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track