VUČIĆ ODGOVORIO NA DEMARŠ: Ispoštovaćemo volju EU, ali nećemo uvesti sankcije Rusiji
Foto: Tanjug

Konferencija u podne

VUČIĆ ODGOVORIO NA DEMARŠ: Ispoštovaćemo volju EU, ali nećemo uvesti sankcije Rusiji

Politika -
Premijer se na konstataciju EU da Srbija u slučaju sankcija Rusiji treba da pokaže solidarnost zapitao: Čemu? Nisu nas pitali kada su uvodili sankcije Rusiji, niti nas je iko pitao kada je Rusija uvodila kontramere
1 / 7 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić obratio se javnosti u podne povodom demarša Evropske unije zbog mogućeg povećanja izvoza u Rusiju.

"Pismeno mi je pre dva dana u Obrenovcu uručio lično Oskar Benedikt, zamenik šefa EU misije u Srbiji, u gimnastičkoj sali razrušenoj poplavama", rekao je Vučić u današnjem obraćanju iz zgrade Vlade Srbije.

Premijer je naglasio da pismeno koje je stiglo iz Brisela nije pravi demarš jer nema potpise svih 28 članica, ali da se država prema njemu odnosi ozbiljno. Vučić je poručio građanima da mogu da budu mirni i spokojni, jer iako se Srbija nalazi u teškoj političkoj situaciji, ona nije ničim ugrožena. Država Srbija poštovaće volju EU jer je to politika države Srbije i volja građana koja je tu vladu izabrala. On je naglasio i da će Srbija poštovati volju i preporuke koje je dobila od Evropske unije kada je u pitanju izvoz robe na rusko tržište, ali da neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji.

"Poštovaćemo volju EU po pitanju izvoza robe, nećemo davati subvencije, ali nećemo ni uvoditi sankcije Rusiji", poručio je šef srpske vlade.

Premijer se na konstataciju EU da Srbija u slučaju sankcija Rusiji treba da pokaže solidarnost zapitao "Čemu? Nisu nas pitali kada su uvodili sankcije Rusiji, niti nas je iko pitao kada je Rusija uvodila kontramere".

Vučić kaže da ne očekuje nikakve sankcije Evropske unije zbog novonastale situacije, poručujući da Srbiju vidi kao uspešnu i modernu zemlju."Ne očekujem nikakve sankcije, niti Srbija ništa ne gubi ovim. Da li Srbija može nešto da dobije, to nema veze ni sa Rusijom i Evropljanima, već od nas samih", poručio je Vučić.

http://www.youtube.com/watch?v=Usz8pG6dnK4

Premijer je poručio da ćemo "dok je on na čelu vlade poštovati tuđe interese, ali da nećemo brinuti tuđe brige".

On je apelovao na naše privrednike i poljoprivrednike da u svakom slučaju razvijaju proizvodnju pre svega za svoju zemlju, za naše građane, da jedemo naše meso.

"Nismo planirali subvencije jer koliko vidim i kako saznajem zvali su brojni proizvođači Vladu Srbije s obzirom da je očigledna velika potreba ruskih giganata za hranom. Mi značajan izvoz imamo u odevnim predmetima, pre svega čarapama u Rusiju", rekao je Vučić i dodao da bi Srbija mogla u Rusiju da izveze sve što ima, ali da su srpske klanice, one veće, zatvorene jer nemamo sirovine.

"Dajte da vidimo možemo li da pokrenemo klanice, ali i one koji se bave ratarstvom", rekao je premijer i primetio da su privrednici imali iste šanse pre godinu-dve ali da se nisu bavili ozbiljno proizvodnjom, već da je većina onih koji pretenduju da budu veliki gledala kako da uzme od države kredit koji nikada neće da vrati.Zato je zamolio privrednike da povedu računa, jer, kako je rekao, mi imamo prostora da svoju proizvodnju plasiramo u našoj zemlji, a ni za to do sada nismo imali ni snage ni mogućnosti.Proizvodnju ćemo, dodao je, povećavati u skladu s merama koje će vlada doneti i u skladu sa zakonima, a privrednike je upozorio: "Dosta je javašluka gde se razmišljalo kako će da se preživi još jedan dan. Pred privrednicima je šansa da proizvode za svoju zemlju, ali i druge. Privrednici moraju da vode računa da nećemo dozvoliti mahinacije, špekulacije, prepakivanja ne samo zbog EU i ruskih partnera, već zbog Srbije", rekao je Vučić dodajući da Srbija žali zbog tuđih muka, ali da mora da gleda interese svojih građana.

Premijer je obraćanje uživo završio rečima: Budite vedri, raspoloženi, nemate razloga za brigu!"

Vučić izvoznicima: Nemojte da se igrate da mislite da možete nešto da prepakujete

Vučić je izjavio da očekuje da Evropska unija održi svoje obećanje i da se do kraja godine otvore poglavlja 32 i 35 u pregovorima sa Unijom i podvukao da je Unija najveći partner Srbije.

"Dok sam na čelu vlade postovaćemo tuđe interese, ali brinućemo svoje brige. Srbija vodi računa o interesima građana, ne vređa nikoga, poštuje sve. Srbija je na putu evropskih integracija ali ocekujemo da EU održi obećanje i da pre kraja godine otvorimo poglavlja 32 i 35", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.On je poručio izvoznicima da se ne "igraju" i ne prepakuju proizvode iz EU kako bi ih izvezli na rusko tržište.

"Nemojte da se igrate da mislite da možete nešto da prepakujete i da varate Rusiju i EU. To neka niko ne misli da radimo. Mi svoju proizvodnju i izvoz nećemo da zaustavljamo, a da li ćemo nove subvencije da uvodimo, nećemo. Nama je najveći partner EU", poručio je Vučić.

On je kazao i da Srbija kada je počeo sukob u Ukrajini nije izvezla nijedan avion, brod niti tenk."Brodove i avione nemamo, tenkove imao pa ne prodajemo. Nikome nismo prodali", kazao je Vučić.

Brisel pozdravlja Vučićevu izjavu

U Evropskoj komisiji su pozdravili današnju izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa izvozom hrane u Rusiju, uz napomenu da će zvaničan stav Brisel izneti tek nakon podrobne analize Vučićevih reči."Vučićeva izjava da će se Srbija pridržavati preporuka Evropske unije i da neće podsticati izvoz hrane u Rusiju je nešto što zaslužuje pohvalu", rekao je funkcioner Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman.

On je, međutim, dodao da će zvaničan stav Evropske komisije biti formulisan nakon uvida u ceo sadržaj Vučićeve konferencije za štampu i analize njegovih reči.

U međuvremenu portparol komesara za proširenje Štefana Filea Petar Stano je na brifingu za novinare ponovio da Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da ne pokušavaju da iskoriste evropske sankcije Rusiji kako bi povećale sopstveni izvoz."To je veoma jasan stav koji su šefovi diplomatija zemalja članica doneli u petak prošle nedelje i on i dalje ostaje na snazi", rekao je Stano novinarima.

Podsetimo, Evropska unija uputila je demarš Vladi Srbije u kojem poziva da Srbija, kao kandidat za članstvo u Uniji,ne iskoristi ruske uzvratne sankcije Uniji kako bi plasirala svoje proizvode Rusiji. "Mi, kao Evropska unija, očekujemo od zemalja kandidata da se uzdrže od mera koje su usmerene na korišćenje mogućnosti za trgovinu nastalih posle uvođenja sankcija Rusije Evropskoj uniji", rekao je portparol komesara za proširenje EU Peter Stano.

Evropska unija je juče izrazila očekivanje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao i Brazil, Argentinu, Urugvaj, Švajcarsku, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji naglasili su da je to "više pitanje morala i solidarnosti" sa EU, uz opasku da su ministri EU poručili da je cilj evropskih sankcija Rusiji da se "hitno izdejstvuje političko, održivo rešenje" za ukrajinsku krizu.

Danas se oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenom da apel Brisela trećim zemljama da ne izvoze poljoprivredne proizvode u Rusiju pokazuje da EU ne želi da napusti perspektivno rusko tržište.Ruski MSP veruje da će države na koje se apel EU odnosi samostalno odlučiti kako će se ponašati u novonastaloj situaciji.

Oglasio se i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić. Rekao je da se od Srbije traži da državnim merama ne podstiče izvoz na štetu Evropske unije. "Srbija nije ni uvodila bilo kakve posebne mere kojima bi podsticala takve aktivnosti. Mi ćemo pažljivo razmotriti to mišljenje Evropske unije i o tome će vlada zauzeti stav", rekao je Dačić.

Trgovinska i poljoprivredna diplomatija ipak neće biti tema sutrašnjeg razgovora Ivice Dačića sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom. Teme će, kaže Dačić, biti konsultacije o priključenju Srbije Evropskoj uniji."Za Srbiju je veoma važno da do kraja godine otvori neka poglavlja i stav Nemačke će o tome, bez obzira što EU čini 28 država, biti presudan. Njih će svakako interesovati planirano postepeno usaglašavanje naše spoljne politike sa spoljnom politikom EU kao deo procesa evropskih integracija", rekao je Dačić.

Ministarka poljoprivrede je, uz napomenu da Srbija ima poseban trgovinski sporazum sa Rusijom, sa svojim ruskim kolegom razmatrala načine kako da ga maksimalno iskoristi.

Rusija je 7. avgusta, kao kontrameru na sankcije EU i SAD, zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz članica Unije, SAD i još nekih zemalja, koje su joj uvele sankcije, povodom krize u Ukrajini. Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je tada da će zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda sa Zapada pružiti ruskim proizvođačima priliku da povećaju proizvodnju i prodaju. Demarš u diplomatskoj praksi predstavlja oštru reakciju na preduzimanje izvesnih mera u spornom pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track