(VIDEO) VUČIĆ i SOBOTKA: U decembru srpsko-češki forum
Foto: Printskrin Tanjug

Zvanična poseta Češkoj

(VIDEO) VUČIĆ i SOBOTKA: U decembru srpsko-češki forum

Politika -
Češka smatra Srbiju prijateljskom zemljom i ovo je dobra prilika da napravimo korak dalje u našim odnosima, istakao je premijer Sobotka i potvrdio da će prisustvovati Kineskom investicionom samitu u decembru u Beogradu.

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pragu sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

Premijer Srbije je zahvalio na pomoći koju je češka vlada uputila Srbiji tokom poplava i naglasio da očekuje posetu premijera Sobotke Srbiji, kao i učešće na samitu premijera koji će biti održan u decembru u Beogradu."Češka smatra Srbiju prijateljskom zemljom i ovo je dobra prilika da napravimo korak dalje u našim odnosima", istakao je premijer Sobotka i potvrdio da će prisustvovati Kineskom investicionom samitu u decembru u Beogradu.Tom prilikom u Beograd će doputovati i privredni predstavnici iz Češke koji će sa srpskim kolegama razgovarati o privrednoj saradnji i organizaciji Srpsko - češkog privrednog foruma.Prema Vučićevim rečima u 2013. godini povećana je robna razmena između dve zemlje za 32 odsto, dok je u 2014. godini povećana je za 10,8 odsto što iznosi između 620 i 630 miliona evra.Premijer Srbije se nada da će u godinama koje su pred nama robna razmena dostići jednu milijardu evra.

http://www.youtube.com/watch?v=QBNYcEWcHsE

Premijer Sobotka zahvalio je srpskom kolegi na podršci koju srpska Vlada daje češkoj manjini u Srbiji.

Teme razgovora bile su i veće učešće čeških kompanija na izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao što je rad na modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad, Termoelektrani "Štavalj" i unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Češke Bohuslav Sobotka izrazili su zadovoljstvo razvojem odnosa Češke i Srbije i dogovorili da uz kineski poslovni forum u Beogradu kome će prisustvovati Sobotka u decembru organizuju i prateći srpsko-češki forum. "Dogovorili smo se sa premijerom Vučićem da ne ostane samo na mom učešću u kineskom poslovnom forumu u Beogradu, već da želimo paralelno sa njim da organizujemo i srpsko-češki foruma na kome bi se razgovaralo o konkretnim projektima u privrednoj saradnji", kazao je češki premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić će se u Pragu sastati i sa ministrom industrije i trgovine Janom Mladekom, predsedavajućim Donjeg doma Parlamenta Janom Hamačekom, kao i predstavnicima čeških kompanija, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

U delegaciji sa Vučićem je i ministar finansija Dušan Vujović.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track