Vučić: I da me sutra smene, nema povratka na staro
Foto: Nemanja Pančić

Predsednik Vlade Srbije

Vučić: I da me sutra smene, nema povratka na staro

Politika -
Premijer je ponovio da će do kraja avgusta biti promenjeno 70 odsto direktora javnih preduzeća, tako da je ovonedeljna smena rukovodilaca sedam državnih firmi samo uvod u veliko čišćenje

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da je ovonedeljna smena rukovodilaca sedam državnih firmi samo uvod u "veliko čišćenje" istakavši da su važni rezultati koje vlada postiže i da je uvek spremna za pojačanja kao i da će sa kandidatom za ministra privrede izaći u toku avgusta.Premijer je ponovio da će do kraja avgusta biti promenjeno 70 odsto direktora javnih preduzeća, tako da je ovonedeljna smena rukovodilaca sedam državnih firmi samo uvod u "veliko čišćenje“ i dodaje da će nešto kasnije, u septembru, vlada usvojiti i rebalans budžeta za ovu godinu.Na pitanje da li će do kraja godine biti rekonstrukcije vlade, Vučić je istakao da su važni rezultati.

"To je najvažnije, a ne da li će u vladi biti ovaj ili onaj. Kao u svakom timu, na kraju utakmice broji se samo ono što piše na semaforu. Pri tome, mi smo uvek spremni za pojačanja“, rekao je Vučić.On je precizirao da je upražnjeno mesto ministra privrede veoma važno i da zato i ne žuri da ga popuni."Iskoristićemo dodatni rok od 15 dana da bismo izašli sa tim kandidatom u toku avgusta“, rekao je premijer."Srbija će ovu godinu samo zbog poplava završiti u recesiji. Bez toga imali bismo rast BDP-a od 0,5 odsto u ovoj, izbornoj godini. Ovako, uz sve probleme, a pre svega u energetskom sektoru, verovatno ćemo imati pad od 0,4 odsto, ali već 2015, uprkos merama fiskalne konsolidacije, imaćemo rast od najmanje 1,5, a godinu dana kasnije možda i više od tri odsto“, rekao je Vučić.Ističući da EPS nije na prodaju premijer je rekao:"Sada bi imao veoma nisku cenu i cilj nam je da nađemo manjinskog strateškog partnera koji bi u tom smislu mogao da nam pomogne. O tome ni sa Rusima, ni sa bilo kim drugim, nije bilo reči“, kazao je on.

Premijer istovremeno očekuje da će Telekom Srbije biti privatizovan do juna 2015. i da će njegova cena biti viša od one koja je ponuđena Vladi Mirka Cvetkovića.Kako navodi Vučić je posredno potvrdio da se u oktobru može očekivati smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, za šta se zalaže i novi ministar finansija Dušan Vujović."Još u ekspozeu najavio sam da bi to moglo da se desi u oktobru, a ja volim da se držimo pripremlJenog plana. Uz to, čak i da smo to uradili ranije, to ne bi bilo dovoljno bez drugih mera, onih šest tačaka o kojima svo vreme govorim. Samo u paketu tih šest tačaka daje rezultat" kazao je on.Kako je rekao računica ministra Vujovića je da se smanjenjem plata i penzija za 10 odsto može uštedeti 515-520 miliona evra godišnje."Pa toliko ćemo da „pojedemo“ kroz gubitke EPS-a ili Srbijagasa, ako ih ne reformišemo. Zato nas tek čekaju velike promene u javnim preduzećima. Ona najveća, osim Železnica Srbije, nismo ni pipnuli i to tek sledi, jer su potrebne još neke pripreme“, poručio je Vučić.Premijer očekuje da će sa šeikom Muhamedom uspeti da dogovori još jedan kredit od milijardu dolara za finansiranje manjka u državnoj kasi.Vučić je istakao da razlaz najpre sa Sašom Radulovićem, a potom i s Krstićem, nije poruka ekspertima da za njih nema mesta u vladi.„Za Lazara ima mesta i dalje, a Radulović nije ekspert nego političar. On se sve vreme bavio političkom kampanjom, u sebi je video velikog lidera, izašao na političke tržište, igrao političku utakmicu, izgubio i - kraj“, istakao je Vučić, naglašavajući da je uveren da će, bez obzira što je fiskalna konsolidacija odložena, vlada sklopiti stend-baj aranžman sa MMF, čiju misiju očekuje u septembru.

On je poručio i da se reforma policije neće završiti na smeni nekoliko načelnika.„Ta reforma ide dubinski, temeljno i biće još smena. Svuda. Neki u policiji pomislili su da treba da budu estradne zvezde, da vode politiku zemlje i da ucenjuju političare i da rade šta god misle" rekao je premijer.Sa tom praksom je kraj, podvukao je Vučić i dodao da policija treba da bude nevidljiva za običan svet, a veoma vidljiva kriminalcima i da ih hapsi i goni."Da to bude jedini posao kojim se bavi, a ne politikom i mnogim drugim stvarima“, istakao je premijer.Na opasku da će se krajem avgusta ponovo videti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da li to znači da je Nemačka uz Rusiju ključni spoljnopolitički partner Srbije, za razliku od Tadićeva „četiri stuba“ spoljne politike, Vučić je istakao da je "Srbija na putu za EU, i to je stub srpske politike, a najmoćnija zemlja EU je Nemačka, zajedno sa Francuskom“.

(Tanjug/NIN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track