KRSTIĆ: Podnosim ostavku na mesto ministra finansija u Vladi Srbije!
Foto: Tanjug

Usvajanje seta zakona

KRSTIĆ: Podnosim ostavku na mesto ministra finansija u Vladi Srbije!

Politika -
Mi želimo zdravu i reformisanu Srbiju.Ubeđen sam da će vlada na tome raditi ma koliko bilo teško. Premijer ima meko srce i zato ima toliku podršku u narodu. S druge strane ja sam smatrao da ove mere treba da budu sprovedene odmah i u punom obimu. U ovom trenutku i premijer i ministar finansija moraju imati isti pristup prema načinu kako doći do cilja, rekao je Krstić
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Lazar Krstić održali su konferenciju za novinare na kojoj je Krstić saopštio da podnosi ostavku na funkciju ministra finansija.

Naime, Krstić prvonaveo da je Vlada Srbije danas usvojila reformske zakone prvi put posle 8-9 godina -zakon o radu i penzionom osiguranju. Krstić je rekao da je put veoma težak i da istina boli.

"Ovo je velika stvar za Srbiju i vrlo važan signal za međunarodnu zajednicu da je Srbija ozbiljna u reformama", rekao je Krsrtić i dodao da je Srbija suočena sa veoma teškom finansijskom situacijom i da se s time mora suočiti.

Krstić je najavio i povećanje cene struje za 30 posto, kao i da je zaduženje države prvi put na istorijskom minimumu.

" Ja nema iluzija posle 10 meseci u vladi da su ove odluke bile potpuno politički motivisane, to znači da ono što bi bilo mnogo manje da je bilo sprovedeno 2010. kao što je povećanje starosne penzije i zakona o radu bilo bi mnogo veće. Mi želimo zdravu i reformisanu Srbiju. Ubeđen sam da će vlada na tome raditi ma koliko bilo teško. Premijer ima meko srce i zato ima podršku u narodu toliku. S druge strane ja sam smatrao da ove mere treba da budu sprovedene odmah i u punom obimu. U ovom trenutku i premijer i ministar finansija moraju imati isti pristup prema načinu kako doći do cilja", rekao je Krstić.

On je u nastavku rekao da je pondeo ostavku na mesto ministra u Vladi Srbije.

Premijer Srbije je saopštio da će Krstić biti njegov savetnik za finansije.

Vučić se zahvalio Krstiću i rekao da se nije svađao ni zbog plena ni zbog politike.

" Srbiju su upropastili neodgovorni političari i neodgovorne odluke. Penzije su od 2007 pred izbore 2008 do pred izbore 2012 porasle na 72 posto. U to vreme Cvetković je upozoravao na bankrot države, a svi su ćutali. Rashodi za plate i penzije, platili smo 705 milijardi dinari prošle vlade. Da nije bilo neodgovornih ljudi javni dug bi bio niži.

Zakon o radu koji je važio od 2005 do danas doveo je do toga da nam je broj zaposlenih opao za 354 hiljade radnih mesta, najveći broj nije u javnom sektoru, nego u privatnom. Sindikati su štitili svoja prava svoje privilegije i limuzine, rekao je Vučić.

On je rekao da što se tiče penzija sramota da objašnjava i da brani reformski zakon koliko su lenji. Beneficirani radni staž se ukida i to više neće imati ni njegova ni Stefanovićeva sekretarica.

" Krstić je rekao sve istinito i ispravno Jednu stvar nisam mogao da prihvatim što te mere moraju prihvatit na žive ljude kao što je smanjenje penzija i plata za 25 posto", rekao je Vučić.

" Ovo će biti najveći reformski poduhvat u modernoj istoriji Srbije. Ja sam ponosan da nema skrivenih tački u budžetu Srbije, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da će se Srbija boriti za finasijsku konsolidaciju i dodao da ni za jotu neće popustiti.

" Nema više pregovora, poštujem sve radnike, ali ne i one koji žive na grbači radnika".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track