VUČIĆ: Je l" bolji ugovor s Miletom Jerkovićem ili sa Al Ravafedom!
Foto: Tanjug

Vlada Srbije

VUČIĆ: Je l" bolji ugovor s Miletom Jerkovićem ili sa Al Ravafedom!

Politika -
Prethodna vlast firmu "Backa Sivac" prodala Miletu Jerkoviću, koji se pominje u slučaju Šarić, i 2011. godine zaključen je ugovor sa njim za ukupnu kupoprodajnu cenu od 14 miliona evra, rekao Vučić

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas ugovore sa Kompanijom Al Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o zakupu poljoprivrednog zemljišta, istakavši da celokupnu ivnesticiju od 140,5 miliona evra obezbeđuje UAE, da Srbija nema takvu vrstu obaveze, ali da ipak zadržava 20 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji koja je osnovana.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije prethodno pokazao ugovor o prethodnoj prodaji preduzeća "Bačka Sivac", "Jadran", "Agrobacka" i "Mladi borac".

Premijer je precizirao da je prethodna vlast firmu "Backa Sivac" prodala Miletu Jerkoviću, koji se pominje u slučaju Šarić, i da je 2011. godine zakljucen ugovor sa njim za ukupnu kupoprodajnu cenu od 14 miliona evra. "Mi smo 4.700 hektara prodali za 14 miliona evra, dali Jerkovicu obaveze kupca , isplata cene u šet jednakih rata, investicija od 131.000 evra... To se pretvorilo u kupovinu traktora od svoje firme, odnosno svoje firme cerke", rekao je Vučić.

On je zatim dodao da je 2009. izvršena kontrola, da se ustanovilo da kupoprodajna cena nije isplacena, da su uplacene dve rate od četiri miliona evra, da ostale rate od oko devet miliona nikada nisu uplacene, a kupac Mile Jerkovic kreditno je zadužio Backa Sivac ad, iako za to nije imao pravo i to za 2,4 miliona evra. Ukupno 4,4 miliona evra pozajmica bez kamata koje nikada nisu vraceni, dodao je Vucic. Prema nejgovim rečima, nisu izmirene obaveze za poreze i PDV, a Agencija za privatizaciju pristala je da potpiše sa njim ugovor o prodaji tako da je jedna investicija u stvari bila - jedan traktor.

"On je investirao jednim traktorom koji je kupio od sebe", rekao je Vučić. On je nagalsio da se prema ugovoru koji je njeova vlada potpisala sa Al Ravafedom ništa neće događati bez sagalsnosti i dozvole Republike Srbije.

"Ništa nema bez naše dozvole. Zajednicka kompanija ce raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo "Jadran", zemljište po ceni od 10.000 evra po hektaru. Zemljšte se prodaje po ceni vecim od procenjene. "Backa ad Sivac" - po ceni od 7.000 evra po hektaru. Ono što je važno je da imate u vidu da mi na svo zemljište koje se nalazi u zakupu, a to je 4.000 hektara dajemo za 250 evra....i na tome zaradujemo oko 450 evra po hektaru, što je tri puta više nego do sada", naglasio je Vučić.

On je dodao da je reč o ukupno 3.350 hektara, da Ministarstvo odbrane ima pravo na 20 odsto i da je to zemljište koje je bilo uzurpirano i od toga nije bilo ništa. "Pored toga, obaveze su da iz dva preduzeca preuzmu 80 odsto radnika i zaposle još 20 visoko obrazovanih radnika. Celokupnu investiciju od 140,5 miliona evra obezbeduje kompanija iz Emirata. Bez obaveza države, i to je dest puta više nego što je imala obavezu kompanija Mileta Jerkovica", rekao je Vučić. On je precizirao da kontrolu ispunjenja ugovora sprovodi Agencija za privatizaciju i nezavisna revizorska kuca, da 1.000 evra bez cene zemljišta je ulaganje po svakom hektaru zemljišta i da je to je procena ulaganje u zemljište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track