VUČIĆ: Ne balansiramo između EU i Rusije
Foto: Nemanja Pančić

EU kao strateški cilj

VUČIĆ: Ne balansiramo između EU i Rusije

Politika -
Premijer izrazio nadu da će Srbija moći da se pridruži EU 2020, možda 2022, "ako uradimo domaći zadatak"

LONDON - Srbija ne pokušava da balansira svoje ambicije prema EU i svoje bliske veze sa Rusijom, izjavio je premijer Vučić u intervjuu za magazin "Biznis nju Jurop".

On je, kako se navodi u tekstu, dao snažan nagoveštaj da Srbija neće ići dalje sa izgradnjom kontroverznog gasovoda "Južni tok", kako ga definiše magazin, dok se to pitanje ne reši između EU i Rusije.

"(Južni tok) je između EU i Rusije - ako se oni oko toga usaglase, mi ćemo ga imati, omogućićemo taj projekat. Ako ne postignu dogovor, mi nećemo nikome naneti štetu, pogotovu ne našim evropskim prijateljima. Napravili smo dobar ugovor sa Rusijom, ali nismo počeli sa izgradnjom", rekao je Vučić.

"Mi ne balansiramo", naglasio je on i dodao: "Kao što sam rekao i pred Vladimirom Putinom - ne zato što sam ovde (u Britaniji), naš strateški cilj jeste naš put ka EU. I nikoga ne lažem, svi političari širom sveta to znaju".

On je u intervjuu izrazio nadu da će Srbija moći da se pridruži EU 2020, možda 2022, "ako uradimo domaći zadatak".

"To ne zavisi od nas, ali moramo da učinimo sve (što možemo), ne zato da bi se EU smilovala na nas, već da bismo bili ponosan narod iz jedne ponosne zemlje koja će ući u EU, i zbog toga sprovodimo ove reforme", poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track