Vučić: Ne znam da li ću dozvoliti posetu Rame Beogradu!
Foto: Tanjug

Neizvesno

Vučić: Ne znam da li ću dozvoliti posetu Rame Beogradu!

Politika -
Rama je juče poručio da je "veoma odlučan" da realizuje posetu Beogradu 22. oktobra, prvu na tom nivou od 1947. godine

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić osudio je napade na radnje čiji su vlasnici Albanci, do kojih je došlo nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, ali je dodao da još nije odlučio da li će dozvoliti posetu albanskog premijera Edija Rame naredne nedelje, prenela je agencija Rojters.

Navodeći da je Ramina poseta smatrana šansom za resetovanje odnosa posle duge istorije napetosti između Srbije i Albanije, britanska agencija ocenjuje da bi diplomatski spor oko incidenta na utakmici mogao da ugrozi planirano putovanje. Rama je juče poručio da je "veoma odlučan" da realizuje posetu Beogradu 22. oktobra, prvu na tom nivou od 1947. godine.

Premijer Vučić je, međutim, rekao za agenciju Rojters danas da neće odlučiti do vikenda "da li će ili neće oni biti naši gosti"."Ne bojimo se razgovora, ali čini mi se da neko ne želi da priča, ali želi da preti Srbiji i da izaziva regionalnu nestabilnost. Ja mogu tog ili bilo kog drugog da pogledam u oči", preneo je Rojters Vučićeve reči.

Podsećajući na događaje tokom i posle utakmice koja je prekinuta kada se nad stadionom pojavio dron sa zastavom velike Albanije, Rojters navodi da su dve zemlje potom razmenile otpužbe za "terorizam" i "ksenofobiju" i jedna drugoj preko ambasadora u Beogradu i Tirani uručile demarš.

Srpska policija istražuje napade na radnje i pekare u vlasništvu Albanaca u gradovima u Srbiji. Albansko ministarstvo spoljni poslova je osudilo te napade kao "izraz namerne antialbanske kampanje".

Premijer Vučić je rekao da će odgovorni biti kažnjeni "maksimalnom ozbiljnošću", prenosi Rojters."Pozivam Srbe... da ne deluju neodgovorno. Naša obaveza je da pokažemo razliku između nas i njih, da pokažemo da smo ozbiljniji, odgovorniji, da poštujemo prava nacionalnih manjina i ljudska prava svih građana naše zemlje", poručio je srpski premijer.Premijer Albanije Edi Rama doći će u planiranu posetu Srbiji 22. oktobra, rekao je danas njegov zamenik Niko Peleši za AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track