Vučić o napadu na Nemca: Sramota koja ne sme da se događa u Srbiji
Foto: Beta

Posle tuče u Brankovoj

Vučić o napadu na Nemca: Sramota koja ne sme da se događa u Srbiji

Politika -
Beograd je kosmopolitski grad, Srbija je zemlja koja se bori ne samo za ulazak u EU već zemlja koja nikada neće podržavati vrednosti nasilja i rekao bih primitivizma, ugrožavanja tuđih prava, i tuđih života, rekao je premijer za nemački radio Dojče vele

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić osudio je napad na LGBT aktivistu iz Nemačke koji je pretučen u Beogradu kao "užasan događaj" i "nešto što ne sme da se događa u Beogradu i Srbiji".

"Beograd je kosmopolitski grad, Srbija je zemlja koja se bori ne samo za ulazak u EU već zemlja koja nikada neće podržavati vrednosti nasilja i rekao bih primitivizma, ugrožavanja tuđih prava, i tuđih života", rekao je Vučić za nemački radio Dojče vele.

Vučić je istakao da su državni organi "preduzeli i obavili i uradili u najhitnijem roku sve najvažnije mere da zaštite i pravni poredak, i pravo, i pravdu, i nedužnog napadnutog čoveka".

"Naravno, na nama je da pokušamo da i vaspitavanjem i obrazovanjem, učenjem i stalnim govorenjem, da objasnimo ljudima da napad na stranca, napad na nekoga ko ima neku drugačiju seksualnu orijentaciju, napad na nekoga ko je različit, je sramota a ne vrednost koju treba štititi", dodao je.

Na pitanje kakav je zaključak njegovog jučerašnjeg sastanka sa poslanikom Bundestaga i opunomoćenikom vlade Nemačke za pitanja ljudskih prava i humanitarne pomoći, Kristofom Štreserom, Vučić je kazao da Srbija zna i poštuje svoje ustavne obaveze, građanska prava i ljudske slobode, kao i svoje međunarodne obaveze i da će se u skladu sa time i ponašati. Povodom upozorenja organizacija za zaštitu ljudskih prava na homofobiju i ksenofobiju u Srbiji, Vučih je reako da Srbija "svaku primedbu ozbiljno shvata" ali i da je pokazala da se država ozbiljno suprotstavlja i bori i protiv ksenofobije i homofobije.

"A koliko smo uspešni moći ćete da vidite i u nedeljama koje su pred nama. Mislim da prvi rezultati hapšenja ovih ljudi koji su izvršili taj kriminalni napad pokazuju kako je i na koji način država, i u kom smeru, opredeljena i odlučna da taj posao završi", rekao je. Na pitanje o bezbednosti učesnika Parade ponosa koji bi uskoro trebalo da se održi u Beogradu i sprečavanju nasilja, Vučić je ponovio da je za Srbiju važno da štiti različitost, ljudska prava i slobode, i da će se u skladu sa tim i ponašati.

"I to ne radimo zato što postoji pritisak jednog, drugog, ili trećeg, ili zbog izjava jedne, druge, ili treće organizacije, to radimo zato što je to važno za našu zemlju, za naše ljude, i za naše građane. A država u tom smislu preduzima mere u skladu sa svojim ovlašćenjima i u skladu sa svojim nadležnostima", rekao je Vučić za Dojče vele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track