VUČIĆ SA LIJEM: Dolazak kineskog premijera velika čast za Srbiju
Foto: Tanjug Printscreen

Samit 16 lidera biće u Beogradu

VUČIĆ SA LIJEM: Dolazak kineskog premijera velika čast za Srbiju

Politika -
Premijer Srbije u šali je objasnio da ne može da se vraća u Beograd dok ne dobije obećanje kineskog premijera da će doći u Srbiju u decembru, na šta mu je ovaj odgovorio: "Da ne biste vi ovde toliko ostajali, moraću ja da dođem do Beograda"
1 / 3 Foto: Tanjug Printscreen

TJENĐIN - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa premijerom NR Kine Li Kećangom dogovorio njegovu posetu Beogradu u decembru, kao i održavanje Samita 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu.

"To je velika je stvar za Srbiju. Prvi put posle 1986. dolazi kineski premijer u Beograd i još 16 premijera centralne i istočne Evrope u naš glavni grad. Mislim da najmanje 35-40 godina nije bilo takvog skupa na teritoriji Srbije", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug Printscreen
Foto: Tanjug Printscreen

On je ocenio da to pokazuje koliko Srbija postaje važna i da je svojim odgovornim odnosom vođenja nezavisne politike i principijelnim ponašanjem uspela da stvori takvu vrstu odnosa velikih zemalja, i takve sile, kao što je Kina, prema Srbiji. "To će za nas značiti dalji razvoj naše infrastrukture", rekao je Vučić i dodao da je Li pokazao veliko razumevanje za problem visine javnog duga u Srbiji i da veruje da će se naći najpovoljniji mogući model.

"Veoma sam srećan i zadovoljan zbog časti koja nam se ukazala. Nadam se da ćemo samo biti dovoljno spremni i uspešni da budemo dobri domaćini takvom skupu i izvučemo za Srbiju najveću korist", rekao je Vučić.Prema Vučićevim rečima to znači da se Srbija nalazi na značajno boljem putu i da je prijateljstvo naše zemlje sa Kinom jače i izraženije nego ikada i da očekuje ozbiljne i velike rezultate za Srbiju.On je podsetio da su, pre ove vlade, tokom 90-ih, 2000-ih, 2009. i 2010., mnogi pokušavali da dovedu kineskog premijera u Srbiju, rekao je za srpske medije.

"Niko nije uspeo. Sada smo mi uspeli", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug Printscreen
Foto: Tanjug Printscreen

Srpski premijer je istakao da je Li Kećang najavom te posete ukazao posebnu naklonost prema Srbiji, kao i odlukom da Vučić veceras, na svečanoj večeri za učesnike Svetskom ekonomskom forumu u Tjenđinu, sedi pored njega.Ono što mi je posebno čast, rekao je Vučić, jeste što mi je Li u mnoštvu lidera država i predsednika vlada rekao da sedne pored njega na večeri u čast svih učesnika "kineskog Davosa", da je Srbija zaslužila to mesto, i da je to njegova odluka.

"To dobro govori o ugledu koji naša Srbija ima u Kini i Srbija tu priliku neće da propusti", poručio je Vučić.Vučić je u šali objasnio da je Liju Kećangu rekao da ne može da se vraća u Beograd, dok ne dobije obećanje kineskog premijera da će doći u Srbiju u decembru, na šta mu je ovaj odgovorio: "Da ne biste vi ovde toliko ostajali, moraću ja da dođem do Beograda".

Foto: Tanjug Printscreen
Foto: Tanjug Printscreen

Premijer Srbije dodao je i da je tokom posete Kini imao i susrete sa predstavnicima, pre svega, državnih kompanija i šamo dve privatne, istakavši da je Lija posebno zamolio da utiče na tekstilne kompanije."Mi imamo ugovoro o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom, i to je za njih veoma značajno i on je to primio k znanju i očekujem da o tome diskusije nastavimo večeras", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da mu je Li preneo da je nedavno razgovarao sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i da su dogovorili da se pruga Budimpešta-Beograd, spoji sa Solunom, istakavši da bi to za Srbiju predstavljalo najveći infrastukturni projekat.On je izjavio da je uputio i poziv kineskim investitorima, ne samo firmama koje rade infrasturkrune projekte, i dodao da misli da će u procesu privatizacije bar nekoliko preduzeća kupiti kineske kompanije.

http://www.youtube.com/watch?v=RhpdYmv7Ixk
http://www.youtube.com/watch?v=T_3axOHBj8I
http://www.youtube.com/watch?v=3_rJMnAML04

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track