VUČIĆ U KINI: Sa premijerom Lijem o Samitu lidera u Beogradu
Foto: Zorana Jevtić

Svetski ekonomski forum u Tjendinu

VUČIĆ U KINI: Sa premijerom Lijem o Samitu lidera u Beogradu

Politika -
To bi bio najveći skup koji bismo imali posle Josipa Broza, izjavio je premijer Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi od danas u trodnevnoj poseti Kini gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu u Tjendinu, a glavni cilj njegove posete je da obezbedi podršku kineskog premijera Li Kećijanga da Kina i Srbija zajedno organizuju skup 16 šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope, ove godine u Beogradu.

Politički odnosi između Srbije i Kine su tradicionalno na veoma visokom nivou, a Kina spada u grupu zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Ekonomska saradnja između dve zemlje je na uzlaznoj putanji, s obzirom na to da su kineske kompanije trenutno angažovane na realizaciji kapitalnih projekata u Srbiji, kao što su izgradnja mosta Zemun-Borča, termoelektrane u Kostolcu, a njihove firme učestvuju i u izgradnji Koridora 11.

Trenutno, u Srbiji posluje osam kineskih kompanija koje imaju predstavništvo u Srbiji.U 2013. godini vrednost izvoza Srbije u Kinu iznosila je 9,2 miliona dolara, dok je u istom periodu, prema podacima Privredne komore Srbije, vrednost uvoza Srbije iz Kine iznosila 1,6 milijardi dolara.

Drugačije rečeno, u 2013. godini, na listi 172 tržišta, na koja je Srbija plasirala robu, Kina je bila na 53. mestu. Na listi zemalja od kojih je Srbija uvezla robu, medu 204 zemlje, Kina je bila na 4. mestu.Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da Srbija ima velike izglede da dovede ne samo kineskog premijera, već još 16 premijera centralne i istočne Evrope na samit, "koji bi, zajedno sa nama, organizovao kineski premijer ovde u Beogradu."

"To bi bio najveći skup koji bismo u Beogradu i Srbiji imali posle Josipa Broza", izjavio je Vučić.

Kineski ambasador u Srbiji Li Mancang izrazio je uverenje da će se premijer Srbije Aleksandar Vučić, tokom posete Kini, dogovoriti sa premijerom te zemlje Li Kećijangom da samit Kine i 16 evropskih zemalja ove godine bude održan u Beogradu."Moja želja je da samit bude održan u Beogradu, a da li će tako biti - mislim da to zavisi od posete premijera Vučića", rekao je on.

Tokom posete Kini, premijer Vučić će se sastati sa premijerom Vlade Narodne Republike Kine Li Kećijangom, kao i sa predstavnicima kineskih kompanija i banaka zainteresovanih za ulaganja u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track