VUČIĆ U LONDONU: Danas sa britanskim investitorima
Foto: Vlada Srbije

Drugi dan posete

VUČIĆ U LONDONU: Danas sa britanskim investitorima

Politika -
Učestvovaće na Ekonomskom samitu i razgovarati sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom i gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom

LONDON - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nastavlja posetu Velikoj Britaniji, tokom koje će razgovarati sa predstavnicima britanskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju i učestvovati na Ekonomskom samitu.

Premijer Vučić će se, kako je najavljeno, sastati i sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom i gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom, a sinoć je na predavanju na Londonskoj školi ekonomije (LSE) poručio da budućnost Zapadnog Balkana neće više određivati politika, već ekonomija.

"Mislim da politika više nije tako važna, ekonomija je ta koja definiše budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Vučić na predavanju "Pogled u budućnost - Srbija i Zapadni Balkan u Evropskoj uniji" na Londonskoj školi ekonomije (LSE), navedeno je na Tviter nalogu škole.

"Srbija je posvećena putu ka EU, nećemo nikoga da molimo da nas prihvati; mi moramo da sprovedemo reforme da to zaslužimo", rekao je Vučić.

On je, kako je saopštila vladina kancelarija za odnose sa medijima, ocenio i da svi vide Srbiju kao stabilizujući faktor i dobro mesto za investiranje i da očekuje da će naići na izuzetan odziv britanskih i evropskih kompanija, koje su obično veoma konzervativne po pitanju dolaska na srpsko tržište, ali i iz drugih evropskih kompanija.Vučić je naveo da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kinom, ali je istakao da je najvažnija stvar "modernizacija i nastavak reformi".

"Govoriću o budućnosti Srbije potpuno uveren u uspeh i u to da svi danas vide Srbiju i kao stabilizujući faktor u političkom smislu u celom regionu, ali i kao zemlju sa izraženom i naglašenom dobrom ekonomskom budućnošću i dobrim mestom za investiranje", rekao je Vučić.

"Govoriti u Londonskoj školi ekonomije i biti u Londonu ne znači samo obratiti se britanskoj javnosti, već i globalnoj javnosti", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ima čime da se pohvali i da su zato mnogi i zainteresovani za ono što je u Srbiji urađeno u prethodnih pet meseci, pre svega u ekonomskoj sferi.

"Preuzimamo mere kao jedina južnoevropska zemlja, koja bez pritisaka sa strane donosi teške odluke, donosi teške mere i želi da stvori ekonomski ambijent kakav priliči jednoj zemlji EU", rekao je Vučić.On je istakao da Srbija ne želi da bude deo EU tako što će da dobija nečiju milostinju, već tako što će svoj deo da zaradi i pokaže da nije lošija od drugih. "Mislim da je to ono što ljudi i ovde poštuju, kao i u svim drugim delovima sveta", rekao je Vučić.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track