VUČIĆ U PRAGU: EU strateški cilj, češke firme dobrodošle u Srbiju
Foto: Tanjug

Jednodnevna poseta

VUČIĆ U PRAGU: EU strateški cilj, češke firme dobrodošle u Srbiju

Politika -
Srpski premijer boravi u Češkoj Republici tokom koje je razgovarao sa premijerom te zemlje Bohuslavom Sobotokom, ministrom industrije i trgovine Janom Mladekom i češkim privrednicima

PRAG - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Pragu da je EU strateško opredeljenje Srbije i pozvao češke firme da dođu i posluju u našoj zemlji, dok su češki zvaničnici istakli da je Srbija za Prag ključni partner na Balkanu.

Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Češkoj Republici tokom koje je razgovarao sa premijerom te zemlje Bohuslavom Sobotokom, ministrom industrije i trgovine Janom Mladekom i češkim privrednicima.On će imati i susret sa predsedavajućim Donjeg doma Parlamenta Janom Hamačekom.Vučić je sa Sobotkom razgovarao o bilateralnim odnosima, očuvanju političkog dijaloga, podršci koju Češka daje Srbiji na putu ka EU, kao i jačanju ekonomske saradnje.

On je istakao da Srbija na putu ka EU želi da ozdravi svoju ekonomiju i da su češke firme dobrodošle da pomognu u tome.

"Češka smatra Srbiju prijateljskom zemljom i ovo je dobra prilika da napravimo korak dalje u našim odnosima", rekao je Sobotka i potvrdio da će prisustvovati Kineskom investicionom samitu u decembru u Beogradu.Tom prilikom u Beograd će doputovati i privredni predstavnici iz Češke koji će sa srpskim kolegama razgovarati o privrednoj saradnji i organizaciji Srpsko - češkog privrednog foruma.

Prema Vučićevim rečima u 2013. godini povećana je robna razmena između dve zemlje za 32 odsto, dok je u 2014. godini povećana je za 10,8 odsto što iznosi između 620 i 630 miliona evra.Premijer Srbije se nada da će u godinama koje su pred nama robna razmena dostići jednu milijardu evra.

On se zahvalio na pomoći koju je češka vlada uputila Srbiji tokom poplava i naglasio da očekuje posetu premijera Sobotke Srbiji, kao i učešće na samitu premijera koji će biti održan u decembru u Beogradu.Teme razgovora bile su i veće učešće čeških kompanija na izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, kao što je rad na modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad, Termoelektrani "Štavalj" i unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede.Sobotka je zahvalio je srpskom kolegi na podršci koju srpska Vlada daje češkoj manjini u Srbiji.Češki ministar trgovine i industrije Mladek je istakao da je Srbija za Prag ključni partner na Zapadnom Balkanu.Na sastanku je naglašeno da Srbija nudi interesantne investicione mogućosti.

"U januaru 2015. godine biće održana sednica Mešovitog komiteta u Beogradu. To je dobro jer povećava interes čeških firmi za Srbiju. Obim robne razmene između Češke Republike i Srbije u poslednjih pet godina povećan je dvostruko i postoji niz zajedničkih projekata. To je dobar osnov za unapređenje naše ekonomske saradnje", istakao je Mladek.Vučić se sastao i sa predstavnicima najvećih čeških kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiji, a sastanku je prisustvovao i ministar finansija Dušan Vujović koji je u delegaciji sa premijerom Srbije.

Obraćajući se češkim privrednicima, Vučić je istakao da je Srbija mnogo uradila na poboljšanju poslovne klime uvođenjem ekonomskih reformi i niza zakona koji su usvojeni u poslednjih nekoliko meseci.Početak aranžmana sa MMF-om dovešće do još veće sigurnosti za strane investitore, zaključio je Vučić i pozvao češke investitore da dođu u Srbiju i iskoriste mogućnosti koje srpska vlada daje stranim investitorima.

"Strane firme u Srbiji zadovoljne su uslovima i kvalitetom radne snage, kao i povoljnim podsticajnim paketima koje naša Vlada daje stranim investitorima", istakao je Vučić.

Cilj sastanka sa češkim privrednicima, u čijoj organizaciji su pored Ministarstva za trgovinu i industriju, učestvovali i Češka privredna komora i Asocijacija privrednika, bio je da češki biznismeni razgovaraju direktno sa srpskim premijerom o svojim projektima, planovima i iskustvima poslovanja u Srbiji. Veliko interesovanje češki privrednici iskazali su za projekat "Beograd na vodi", ulaganje u infrastrukturne projekte i poljoprivredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track