Vučić: Vujović će biti novi ministar finansija
Foto: KURIR

O privredi naknadno

Vučić: Vujović će biti novi ministar finansija

Politika -
Za nas je najvažnija reforma javnih preduzeća i ono gde smo kasnili, a u prvih 100 dana ćemo da odradimo, biće promene direktora mnogih firmi i to pre 4.avgusta, rekao predsednik Vlade

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Dušan Vujović biti novi ministar finansija i da pre 4. avgusta, kada je 100 dana rada vlade, biti promena direktora mnogih javnih preduzeća. "Dušan Vujović biće novi ministar finansija, a za privrede ćemo tek odlučiti", rekao je Vučić.

Vujović je aktuelni ministar privrede, a sada obavlja i dužnost ministra finansija posle ostavke Lazara Krstića. "Za nas je najvažnija reforma javnih preduzeća i ono gde smo kasnili, a u prvih 100 dana ćemo da odradimo, biće promene direktora mnogih firmi i to pre 4.avgusta", rekao je Vučić.

Dušan Vujović
Dušan Vujović

"Tu će biti krupnih, temeljnih promena. Ne možemo da idemo u bilo kakve mere i fiskalnu konsolidaciju, bilo bi besmisleno ukoliko ne idemo u reforme javnih preduzeća, ne idemo u rešavanje problema preduzeća u restruktuiranju...zato što će to da nam pojede sve što uštedimo", rekao je premijer.

Vučić je naveo da će svi direktori biti izabrani na konkursu. "Ali pre toga za vršioca dužnosti preduzeća bio sam spreman da postavim ljude koji u javnosti važe za sposobne, jer se uvek govorilo da su to partijska preduzeća", kazao je on.

Zakon o radu vododelnica prošlosti i budućnosti

"Zakon o radu je neka vrsta vododelnice između Srbije prošlosti i Srbije budućnosti. Taj zakon i njegove suštinske norme niko u budućnosti neće menjati, jer znaju da je to rezultat pametnog promišljanja, rezultat onoga što je ceo svet od nas očekivao", naveo je Vučić.

On je rekao da je potrebno da usvojimo još neke reformske zakone, poput onog o privatizaciji, i naglasio da ono što je važno jeste da je ovo deo reformi koje treba da dovedu do stvaranje boljeg investicionog ambijenta.

"Zakon o radu nije donet da nekog štiti, već da stvori najbolje moguće uslove za ulaganje u našu zemlju, da poslodavci mogu da ostvare profit, da mogu da plaćaju i zaposle radnike", rekao je Vučić.

"Kod nas sve mere koje znače nešto dobro za zemlju nailaze na otpore", rekao je premijer, podsećajući i na slučaj "Jata", kada su tamo bili protiv privatizacije "kada smo objašnjavali da ćemo imati bolju kompaniju, više aviona".

"Sada niko ne pita šta je sa jednim našim jedinim ispravnim avionom i četiri neispravna aviona, jer sad imamo 10 "erbasova". Svi su zaboravili kakve smo muke prošli. E, to je naša Srbija. Za sve dobro moraju da postoje protesti i otpori, ali bez obzira koliko bili snažni ili jaki, moramo da uradimo sve što je važno za budućnost Srbije", rekao je premijer.

On je napomenuo da je i država kriva za jednu stvar - što je prosečna plata u javnom sektoru 62.000 dinara i "kod naše dece san je postao da rade u javnom, a ne u privatnom sektoru"."Mi moramo da menjamo tu filozofiju, san mora da bude uspeh zaposliti se u privatnom sektoru", rekao je Vučić i dodao da će se pomoći kroz mere zapošljavanja, Fond za razvoj, subvencionisanim kreditima.

Vučić je naveo da se situacija sa "Ikarbusom" razvija dorpo i uskoro će to biti završeno, kao i FAP.

"Naše rak-rane su Železara Smederevo, Petrohemija, Simpo, i ako te tri kompanije uspemo da rešimo, to bi bio veliki uspeh", rekao je on.Premijer je naveo i podatak da je na spisku najvećih dužnika za porez "Zastava oružje" sa 70 miliona evra.

"A hiljade ljudi iz te firme je bilo na protestu. Sad ja vas pitam, o čemu se radi? Država uzima od svih poreskih obveznika da bi plaćala za nešto gde se nedovoljno, malo ili nimalo ne proizvodi. Država ih izdržava i još se bune protiv takve države. Nije država ćup iz kojeg može da se uzima koliko hoće i kad god hoće. Nekome morate da uzme da biste nekom dali", rekao je premijer.Vučić je napomenuo da je zakon o stečaju i privatizaciji važan."Mi hoćemo da pomognemo radnicima u fabrikama u restrukturiranju. Hoćemo da vidimo gde tu ima posla kako bi država pomogla", rekao je Vučić.

Tanjug/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track