Vulin: Bez novih mera štednje dinar bi i dalje padao
Foto: Beta

Ekonomske mere

Vulin: Bez novih mera štednje dinar bi i dalje padao

Politika -
Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru su prve ekonomske mere koje će biti sprovedene. Niko ne može biti ni srećan, ni zadovoljan kada mu se oduzima od plate. To radimo zato što se to mora uraditi, a ovo je najjeftinije i najmanje što možemo da uradimo, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalana pitanja Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da su nove ekonomske mere vlade bile neophodne i da će prvo od mera biti sprovedeno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.

On je kazao da bi, kada ove mere ne bi bile sprovedene, to značilo dalji pad dinara i rast kamata.

"Niko ne može biti ni srećan, ni zadovoljan kada mu se oduzima od plate. To radimo zato što se to mora uraditi, a ovo je najjeftinije i najmanje što možemo da uradimo. Da ovo nismo uradili, dinar bi značajno opao", kazao je Vulin.

On je precizirao da će se ekonomski oporavak početi da oseća krajem 2015. godine, a pravi efekti preduzetih mera biće vidljivi 2016. godine.

On je ponovio da se Vlada Srbije trudi da oni koji imaju najmanja primanja i najgore žive ne budu dodatno oštećeni i dodao da se Ministarstvo na čijem je čelu odreklo mnogo toga, ali da su se potrudili da se "pomoć za ljude u socijalnoj potrebi" održi na istom nivou.

Vulin je precizirao da će, ukoliko se nastavi sa merama štednje, ukoliko se izdrže politički pritisci, doći do manjeg zaduživanja zemlje, jeftinijih kredita, a stvoreni višak mora da se prelije u privredu.

Govoreći o višku zaposlenih u državnoj upravi on je rekao da po evropskim kritetrijumima Srbija nema mnogo više činovnika od predviđenog standarda, ali da je problem u neefikasnosti."U državnoj upravi prosek ocena je pet, a nemoguće da svi rade za pet. Ubuduće ćemo se truditi da ocenjivanje bude realnije, da se vidi ko radi a ko ne radi, tako da će doći do prirodnog odliva. Neki naravno odlaze i u penziju", rekao je Vulin i dodao da u tom sektoru neće biti masovnih otpuštanja.

Govoreći o poplavljenim područjima Vulin je rekao da će svi građani do zime biti u obnovljenim kućama.

Komentarišući preliminarni izveštaj Evropske komisije u kome se kaže da ukoliko Parada ponosa ne bude održana Srbija će naići na oštre kritike, Vulin je rekao da se Evropska komisija fokusira na manje važne teme."Da li će se neko prošetati ulicom to je pitanje bezbednosne propcene, a ne pitanje strateškog napretka Srbije i sigurno nije jedno od najvažnijih pitanja Srbije", rekao je Vulin.

On je rekao da u izveštaju nije navedeno da je Srbija jedina istočnoevropska zemlja koja je sprovela reforme bez spoljnog pritiska - mere štednje, fiskalne konsolidacije.

"Ako se govori o sprovođenju Briselskog sporazuma - a skim da ga sprovodimo sa vladom koja ne postoji. Mislim da bi to bilo korektno da je pomenuto", zaključio je Vulin.

(Beta/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track