ZABUŠANTI: Ovi ministri su bežali iz Vlade!
Foto: Kurir štampano

Kurir otkriva: Ko eskivira sednice

ZABUŠANTI: Ovi ministri su bežali iz Vlade!

Politika -
Prvi čovek privrede preskočio je skoro polovinu sastanaka vrha vlasti, ministar pravde trećinu njih, a samo na jednoj više bio je prvi čovek kulture

BEOGRAD - Ministri finansija Dušan Vujović, pravde Nikola Selaković, kulture Ivan Tasovac, kao i šef diplomatije Ivica Dačić članovi su Nemanjine 11 koji su nakupili najviše izostanaka sa sednica Vlade, pokazuje službena evidencija.Predsednik Vlade nije bio na tri sednice i, kako je sam rekao, odsustvovao je sa njih zbog višednevnog puta u Nemačku i susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.RekorderiPrema podacima koje su nam dostavile stručne službe Vlade, a koji se odnose na sednice održane do 4. avgusta, najviše neopravdanih izostanaka u prvih sto dana ima Vujović, tada ministar privrede. Od ukupno 37 sednica, on nije bio na čak 16. Veliki broj izostanaka sakupio je i ministar Selaković - ukupno 12.

Održano 37 sednica Vlade
Održano 37 sednica Vlade

Previše putujuMeđu „pobeguljama“ je i prvi čovek kulture Tasovac - propustio je 11 susreta u Nemanjinoj, a na isto toliko sednica nije bio ni Ivica Dačić. Zanimljivo, ni bivši ministar finansija Lazar Krstić nije bio redovan pre nego što je dao ostavku - nije bio na 11 od ukupno 30 sednica.Ministri koji nisu dolazili na sednice objašnjavaju da su ih u tome sprečila službena putovanja ili odlasci u Skupštinu Srbije.- Ministar je bio u Skupštini, obrazlagao je osam svojih i još dva zakona koji su pod nadležnošću drugih resora. Uvek se trudi da prisustvuje sednicama Vlade, sprečavali su ga jedino Skupština i službena putovanja - kažu u kabinetu ministra Nikole Selakovića.Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su izostanci sa sednica Vlade opravdani - posledica su putovanja, koja su neizbežna u diplomatiji.- Razlog su službena putovanja zato što je moj posao takav - kazao nam je Dačić.Bez opravdanjaMinistar Vujović, rekorder u (ne)opravdanim izostancima, uprkos pozivima i porukama Kurira nije našao za shodno da obrazloži razloge odsustvovanja sa sednica Vlade, kao ni „trećeplasirani“ Tasovac.Za razliku od njih, najredovniji na sednicama su ministri zdravlja Zlatibor Lončar, policije Nebojša Stefanović i poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Slučaj PajtićSUD DAJU GRAĐANIPremijer Aleksandar Vučić je, pričajući o 100 dana rada Vlade, rekao da je on sam odsustvovao sa sednica Vlade Srbije samo tri puta i to kada je putovao za Nemačku. On je tada zapitao šta je radio Bojan Pajtić, lider Demokratske stranke i vojvođanski premijer, za isto to vreme.- A pitajte neke druge na koliko su sednica vlade bili prisutni... Ni na 15-20 odsto sednica vlade koje su vodili nisu prisustvovali. Ali tu je narod, koji će svačiji rad da proceni - poručio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track