Zanijer: Srbija u dobroj poziciji za posrednika u ukrajinskoj krizi
Foto: Beta

Na čelu Oebsa u 2015.

Zanijer: Srbija u dobroj poziciji za posrednika u ukrajinskoj krizi

Politika -
To je ovoj organizaciji (Oebs) potrebno - neutralno liderstvo koje drži otvorenim sve kanale komunikacije sa svim stranama, kaže generalni sekretar

ALPBAH - Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Lamberto Zanijer veruje da će Srbija, kao naredni predsedavajući te organizacije, biti u stanju da nastavi napore Švajcarske za rešavanje krize u Ukrajini, budući da ima istorijske veze sa istočnim slovenskim zemljama i odnose sa EU koji su usponu.

Neutralna Švajcarska predsedava OEBS-om u ovoj godini, a Srbija - zvanični kandidat za članstvo u EU - zameniće je na tom mestu tokom 2015. godine, prenose RIA Novosti.

"Srbija je u dobroj poziciji da odigra ulogu poštenog posrednika u ovim teškim uslovima razdora između Istoka i Zapada. To je ovoj organizaciji potrebno - neutralno liderstvo koje drži otvorenim sve kanale komunikacije sa svim stranama. Švajcarska je to savršeno činila, a Srbija to može dobro da nastavi. Ona ima dobre odnose s Moskvom, odnose u usponu sa Briselom i tradiciju aktivnog prisustva u OEBS-u", rekao je danas Zanijer na jednom od okruglih stolova Evropskog foruma u Alpbahu, Zapadna Austrija.

Vršilac dužnosti predsednika Stalnog saveta OEBS-a, stalni predstavnik Švajcarske u toj organizaciji Tomas Greminger je dodao kako je Srbija sve aktivinija u OEBS-u po pitanju krize u Ukrajini, kao i da je Švajcarska spremna da joj pomogne u budućem predsedavanju.

Greminger je naglasio i da je švajcarski predsednik Didije Brukhalter prošle nedelje jasno rekao da je spreman da odigra aktivnu ulogu u podršci srpskom predsedavanju OEBS-om.

Direktor Akademije OEBS-a u Biškeku, mađarski ekspert Pal Dunaj, napomenuo je da je za uspeh srpskog predsedavanja važno da ni Rusija ni EU ne pritiskaju Srbiju da učini egzistencijalni izbor između Moskve i Brisela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track