Zorana Mihajlović: Nije ugrožen početak grejne sezone!

Biće dovoljno energenata

Zorana Mihajlović: Nije ugrožen početak grejne sezone!

Politika -
Mihajlović je istakla da Srbija mora na vreme da obezbedi energente po najnižim cenama, zbog problema u enegetskom sistemu nastalih usled poplava i sukoba između Rusije i Ukrajine

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da nije ugrožen početak grejne sezone u Srbiji od 15. oktobra, kao i da će vlada učiniti sve da se energenti obezbede po najnižoj ceni.

Mihajlović je istakla da Srbija mora na vreme da obezbedi energente po najnižim cenama, zbog problema u enegetskom sistemu nastalih usled poplava i sukoba između Rusije i Ukrajine, kao i da vlada ne te stvari nije mogla da utiče.

Ona kaže da je prethodniih dana upozoravala da će Srbiji tokom zime nedostajati energenti - struja, gas, mazut i nafta ukoliko javna preduzeća u oblasti energetike ne budu odgovornija.

Mihajlović je naglasila da Srbija nije jedina zemlja u regionu koja ima problema sa energentima i da cela Evropa i sve države u regionu vode računa o svojoj energetskoj stabilnosti.

"Sasvim sam sigurna da će grejanja itekako da bude, ali sam odgovoran čovek i neko ko se dugo bavi energetikom i mislim da svakako treba voditi računa o tome", rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara da li će u Srbiji početi grejanje 15. oktobra.

Mihajlović je kazala da vlada daje "vetar u leđa" javnim preduzećima da se na vreme energetski obezbede za zimu.

Kada je reč o ceni struje i gasa, Mihajlović je rekla da se o tome više ne odlučuje u ministarskim kabinetima već da tu odluku donosi regulatorno telo, to jest Agencija za energetiku.

Govoreći o poplavama u istočnoj Srbiji, Mihajlović je rekla da lokalne samouprave još nisu dostavile Komisiji za procenu štete prve procene o pričinjenoj šteti.

"Putevi Srbije su dostavili - oko 150 miliona dinara za sada, ali to nije definitovno pošto još ne može da se proceni šteta na jednom mostu", navela je Mihajlović.

Putevi koji su oštećeni širom Srbije u majskim poplavama biće, kao što je najavljeno, potpuno obnovljeni do 1. oktobra i nove poplave neće pomeriti taj rok, ali će ostati 15 mostova i 30 klizišta i za njih je rok da to bude do kraja godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track