AMERIKANAC U KRAGUJEVCU: U Americi bi dali sve da mogu satima da piju kafu kao u Srbiji!
Foto: Tanjug Printscreen

Srpski učio u vrtiću

AMERIKANAC U KRAGUJEVCU: U Americi bi dali sve da mogu satima da piju kafu kao u Srbiji!

Srbija -
Komšije su mene i ženu naučile da pravimo ajvar i gibanicu, kaže Džejms Skivali

KRAGUJEVAC - Narod u Srbiji živi opuštenije nego u Americi, tvrdi predstavnik nevladine organizacije "World Net", Amerikanac Džejms Skivali, koji sa porodicom odnedavno živi u Kragujevcu i posebno uživa u domaćim kulinarskim specijalitetima.

Skivali je Rekao da je Srbija lepa zemlja, iako nema standard kao na zapadu, da je narod gostoprimljiv, kao i da mu je želja da u našoj državi ostane duže. On sa suprugom Keti i dvogodišnjom ćerkom Ebikejt od pre dva meseca živi u Kragujevcu i zajedno sa svojom životnom izabranicom radi za nevladinu organizaciju "World Net".

Naglašavajući da je u Kragujevac došao na dve godine, i da bi voleo da ostane duže, Skivali je rekao da narod u Srbiji živi opuštenije nego u Americi. "Ovde možeš da sediš i da piješ kafu ili čaj dva-tri sata a to, uglavnom nije tako u Americi i, verovatno, se neće ni promeniti. U Americi bi dali i platu i sve što imaju da mogu satima da sede i da ispijaju kafu ili čaj kao u Srbiji", kaže Skivali.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Naglašavajući da je obišao mnoge zemlje Evrope, i da je u Srbiju prvi put došao poslom pre deset godina, tridesetdvogodišnji Skivali podseća da je kratko radio u Beogradu, i da je tada shvatio da je Srbija, kako kaže, prelepa zemlja."Osećao sam tada da treba da se vratim, da malo više budem u Srbiji", priča Skivali na srpskom jeziku i kroz osmeh dodaje da ga je prvi put učio u jednom vrtiću.

"To je bilo malo smešno", priseća se Skivali i ističe da je mnogo bolje srpski jezik naučio na ulici u druženju sa prijateljima iz Srbije. Pored jezika, prijatelji i komšije, naveo je, naučili su njega i suprugu da pripremaju ajvar, ali i drugu hranu. To je, dodaje, bila i njihova želja jer i supruga i on žele dobro da se hrane.

"Dosta smo ajvara napravili. Moja žena je naučila da sprema i gibanicu", kaže Skivali i dodaje da su punjene paprike njegovo omiljeno jelo, a da su isto tako dobre i sarme.Ističe da ima dobre odnose sa komšijama, od kojih, kako je rekao, može u bilo koje doba dana da zatraži ako mu nešto zatreba.

"Eto, jutros sam u pola sedam od komšija pozajmio struju, trofaznu, jer je mi nemamo, a trebala mi je kako bih sekao drva. Dali su mi i nije bilo nikakvih problema što sam im tako rano tražio pomoć. To je nešto vrlo lepo", priča Džejms.

Objašnjava da živi u iznajmljenoj kući koja se greje na gas, a da je od komšija čuo da ne bi bilo loše da obezbedi i koji kubik drva, budući da ima kamin u kući.Navikao na rad u Americi, Džejms posle radnog dana uči 20-ak dece iz osnovnih škola bejzbolu, sportu koji najviše voli. "Ima ovde dosta dece koja su talentovana za bilo koji sport, pogotovu za timski sport", ocenjuje Skivali.

Dodaje da voli i košarku i hvali reprezentaciju Srbije koja je na svetskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju. "Baš su dobro igrali pre mesec dana na utakmici sa SAD", ocenjuje Skivali i dodaje da je osvojeno drugo mesto u svetu veliki uspeh za malu zemlju, kakva je Srbija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja