APSOLUTNI REKORDER: Milan Desnica uzgojio tikvu-džina 507 kilograma!
Foto: Saša Urošev

29.dani ludaje

APSOLUTNI REKORDER: Milan Desnica uzgojio tikvu-džina 507 kilograma!

Srbija -
Milan Desnica iz Savinog Sela, nadmašio sebe i konkurenciju pobedivši sa kolosalnom bundevom teškom 507 kilograma na manifestaciji Dani ludaje koja se održava u Kikindi
1 / 5 Foto: Saša Urošev

KIKINDA - Bravo Milane, čista petica!

Najvišu ocenu zaslužilo je peto učešče budućeg agronoma Milana Desnice iz Savinog Sela, na 29. turističkoj manifestaciji „Dani ludaje“.

Kao što je Kuriru pre nekoliko meseci i obećao, četvorostruki pobednik takmičenja za najtežu i najdužu tivku, ali i vlasnik dosad najteže bundeve od 288, 3 kilograma, pojavio se u prestonici naradžastih džinova sa kolosalnom bundevom teškom 507 kilograma. Dileme kome će, u konkurenciji deset ogromnih bundeva, pripasti pehar, diploma i pozamašna novčana nagrada od 100 hiljada dinara nije bilo:

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

" Kad sam 2010. ostvario apsolutni rekord, godina je takođe bila izrazito kišovita. Ova je bezmalo duplo teža, pa mi je zbog toga i pobeda slađa. Posadio sam je 10. aprila i brižljivo negovao u bašti. Najpre sam je čuvao od mrazeva, a potom od leda. Poslednje dve godine nisam se takmičio. Hteo sam da i ostali odgajivači osete slast pobede na „Danima ludaje”­ slavodobitno će Milan koji je i autor priručnika “ Uzgoj džinovske bundeve”:­

" Sa praksom nemam problema, pa sam znanje i uspehe koje stičem još iz Srednje poljoprivredne škole u Futogu, hteo da pretočim između korica tog štiva. Možda nekom i pomogne, pa da podignemo kvalitet ovog takmičenja. Mislim da smo prevazišli debeljuce od 200 i kusur kila­ kaže Milan i potvrđuje da veoma dobro poznaje ovogodišnju višešampionu­ Bijanu Gnjatić iz Despotova:

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

" Naravno da je dobro poznajem. Bilja je moja devojka. Ona je po struci vaspitač, ali je ovoga puta morala da sluša mene. Trud joj se isplatio. Sa bundevom od 383 kilograma, zauzela je drugo mesto. Potrudićemo se da naredne godine donesemo još teže bundeve­ potvrđuje Milan.

U konkurenciji vižljastih tikvi, od devet izloženih dugajlija, pobeda je pripala Evi Pece iz Temerina.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Mlada medicinska sestra koja stažira u KC “Vojvodina” u Novom Sadu, na “Dane ludaje” donela je 283 centimetara dugu tikvu.

S.U.

Gosti stigli sa svih strana sveta

Do nedelje, kad se završava ova manifestacija, „Dane ludaje“ posetiće više od 30.000 ljudi. Gosti su u Kikindu stigli sa svih strana sveta: Rumunije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije,Bugarske, Mađarske, pa čak i iz Australije. Beograđani su stigli čuvenim vozom „Romantika.

Sve njih, Kikinđani su domaćinski dočekali sa bundevarom i raznim drugim jelima od ludaje, ali i vojvođanskim specijalitetima. Za muzički štimung bili su zaduženi tamburaši, “Garavi sokak”, Halid Muslimović, Goca Tržan i grupa „Hladno pivo“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track