BLAČANI U ČUDU: Stablo zlatnog delišesa rađa crvene jabuke?!
Foto: Reuters

Grad zbunio biljke

BLAČANI U ČUDU: Stablo zlatnog delišesa rađa crvene jabuke?!

Srbija -
Stručnjaci smatraju da je to posledica jakog letošnjeg grada, koji je zbunio biljke. Meštani se čude jer su na stablima žutih jabuka sada rodili - crveni plodovi

BLACE - Neobičan rod u selima oko Blaca. Voće, koje je pre mesec dana drugi put procvetalo, zametnulo je plodove, iako se na granama ponegde još nalaze neobrane voćke.

Stručnjaci smatraju da je to posledica jakog letošnjeg grada, koji je zbunio biljke. Meštani se čude jer su na stablima žutih jabuka sada rodili - crveni plodovi.

Jabuke u Blacu cvetale su kad im vreme nije - drugi put ove godine - i razvile nove plodove. Slike mladih jabuka na istom drvetu uz one koje su već uzrele ne pamte ni najstariji meštani.

Mnogi se, ipak, nadaju drugom rodu, a stručnjaci kažu da će, ako jesen bude topla, berbe biti pre Božića.Potvrda da se priroda čudno poigrala nisu samo voćnjaci u blačkom kraju. Meštani uz žute dunje i klipove zrelog kukuruza koji beru uživaju i u mirisu jorgovana.

Krivac za ove neobične događaje na biljkama u blačkom kraju je nezapamćen grad koji je letos skoro opustošio useve. Usled stresa, voćke sa već zrelim plodovima ponovo su procvetale, a zatim i oformile nove plodove.Čekajući drugu berbu, poljoprivrednici u čudu gledaju koju će sortu iznedriti nevreme jer na stablima zlatnog delišesa rađaju crvene jabuke.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track