BOG POGLEDAO UŽIČANE: Bomba od 900 kilograma pala u 2.000 tona kerozina i nije eksplodirala!
Foto: Zoran Šaponjić

Na Ponikvama uništen laserski navođen projektil

BOG POGLEDAO UŽIČANE: Bomba od 900 kilograma pala u 2.000 tona kerozina i nije eksplodirala!

Srbija -
Šta bi se dogodilo da je projektil ispaljen sa američkog aviona F 117 eksplodirao u dva miliona litara kerozina, i kakva bi šteta po okolinu i čitav kraj nastala, sada može samo da se nagadja
1 / 4 Foto: Zoran Šaponjić

Užice. - Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP­a Srbije uništili su juče na prostoru aerodroma Ponikve NATO projektil težak 900 kilograma, nadjen u rezerovoaru za kerozin, kilometar od aerodromske piste, zaostao od bombarodavanja 1999. godine. Radi se o bombi BLU 109, koja je samo jedna od više od 700 projektila koji su, ovaj, nekada vojni aerodrom pogodili marta, maja i juna 1999. godine.

Laserski navodjena bomba probila je 1,5 metara zemlje i pola metra debelu betonsku armiranu ploču, presekla armirani stub prečnika više od pola metra, upala u 2.000 tona kerozina i - nije eksplodirala - objašnjava Bratislav Rančić, načelnik uprave Civilne zaštite u Sektoru za vanredne situacije.

Šta bi se dogodilo da je projektil ispaljen sa američkog aviona F 117 eksplodirao u dva miliona litara kerozina, i kakva bi šteta po okolinu i čitav kraj nastala, sada može samo da se nagadja. Posle pronalaženja bombe najteži posao imali su demineri MUP­a Srećko Gavrilović, Dragan Stojković i Jovan Petrović čiji je zadatak bio da u mračnom rezervoaru iz kog je u medjuvremenu istoćen kerozin razoružaju bombu, odnosno, skinu joj upaljač.

Demineri: Gavrilović,  Stojković i Petrović
Demineri: Gavrilović, Stojković i Petrović

Ovo je bio poseban izazov... Imala je električni upaljač, ali, ovo nam nije bilo prvu put da se susrećemo sa ovom vrstom bombe – pričaju demineri. Bomba je juče izvadjena iz rezervovara, stavljena na kamion pun peska i prevezena kilometar dalje, gde je uništena u kontrolisanoj eksploziji... Iza bombe ostao je krater 20 metara širok i 15 dubok...

Eksplodirala na sigurnom odstojanju
Eksplodirala na sigurnom odstojanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track