ČEKAJU VOJSKU RAŠIRENIH RUKU: Pirot i Požega otvaranje kasarni vide kao razvojnu šansu!
Foto: Damir Dervišagić

Vojni penzioneri podržali inicijativu

ČEKAJU VOJSKU RAŠIRENIH RUKU: Pirot i Požega otvaranje kasarni vide kao razvojnu šansu!

Srbija -
To bi za Pirot bio veliki dobitak i mi ćemo učiniti sve da se ova ideja i realizuje. Jer, građani još pamte vremena kada je ovde bilo više hiljada vojnika, pa se vikendom nije moglo ući u prodavnice, kafane i poslastičarnice. Bilo je posla u svim radnjama, kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić

PIROT - Na najavu ministra odbrane Bratislava Gašića, da bi nekada čuvena kasarna „Treći pešadijski puk“ ponovo mogla da primi vojsku, koja je odavde otišla 2006, prvi je ragovao gradonačelnik mr Vladan Vasić, procenjujući da bi to bilo ravno otvaranju jedne velike fabrike.

- Pirotska kasarna bila je jedna od najcenjenijih i najvećih u nekadašnjoj SFRJ. Kada je reč o ekonomskoj strani njenog ponovnog aktiviranja, to bi za Pirot bio veliki dobitak i mi ćemo učiniti sve da se ova ideja i realizuje. Jer, građani još pamte vremena kada je ovde bilo više hiljada vojnika, pa se vikendom nije moglo ući u prodavnice, kafane i poslastičarnice, koje je vojska subotom i nedeljom „okupirala“. Bilo je posla i prometa u svim radnjama - kaže Vasić

Ideju podržavaju i nekadašnji oficiri koji su službovali u Pirotu.

U Udruženju vojnih penzionera kažu da je to dobro i sa strategijskog stanovišta, a njihov potpredsednik, potpukovnik Mladen Križan, smatra da bi stacioniranje vojske dobro došlo u vanrednim situacijama, kao što su požari i poplave...Ali, osim kasarne, iza vojske - koja je povučena sa obrazloženjem „da je preblizu granice sa Bugarskom“ - ostale su i karaule u Visočkoj Ržani, Dojkincima, Toplom dolu, Dimitrovgradu... Najveći deo tih objekata je neiskorišćen, dok je Dom vojske u centru Pirota, proteklih godina, zamenjen za stanove koje će dobiti vojni penzioneri i oni koji su još u službi.

Posle čitave decenije, i stanovnici grada na Skrapežu ponovo će se družiti sa momcima i devojkama u maskirnim uniformama.

U veliku kasarnu koja je, za razliku od mnogih, dobro očuvana uskoro stižu pripadnici 22. pešadijskog bataljona. Popunjavanje jedinice i sve ostale pripreme za pokret su u toku - potvrđeno je iz nadležne komande - a vraćanje vojske u požešku kasarnu poklopilo sa stavljanjem u funkciju zgrade bivšeg Doma JNA, što je još pre godinu dana najavio predsednik opštne Milovan Mićović.

- Još 2010. pokrenuli smo postupak da otkupimo taj objekat, koji je plaćen 12 miliona dinara, a još toliko ulažemo u njegovu kompletnu rekonstrukciju. Ubuduće, Dom sa svojih 600 kvadrata služiće za kulturne i sadržaje namenjene mladima - kaže Mićović.

Zasada se zna da će u prizemlju biti jedna galerija i deo sadržaja Kulturnog centra. Sprat će koristiti polaznici odeljenja muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ iz Užica.

( Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track