ČUDO POSLE GRADA: Procvetali bagrem, jabuka i kruška u okolini Blaca
Foto: Beta

Kad im vreme nije

ČUDO POSLE GRADA: Procvetali bagrem, jabuka i kruška u okolini Blaca

Srbija -
Bagrem je procvetao pored puta. Svi smo u čudu, prvo katastrofa a sad sve u cvetu, kao da je proleće, kaže u Trbunju

BLACE - U selima Trbunje i Kaševar kod Blaca procvetale su plantaže jabuka i krušaka, kao i bagrem, što je za ovo doba godine neuobičajeno, a posebno zbog grada koji je u tim selima pre mesec dana uništio gotovo 100 odsto letine.

Pre mesec dana u ta dva sela grad je u više navrata padao neprekidno više od pola sata, a svo voće i povrće je stradalo.

Kako je rekao predsednik mesne zajednice Trbunje Dobrica Milosavljević, mesec dana nakon katastrofe, čitave plantaže jabuka i krušaka su u jeku vegetacije. "Bagrem je procvetao pored puta. Svi smo u čudu, prvo katastrofa a sad sve u cvetu, kao da je proleće", istakao je on.

U Savetodavnoj stručnoj službi u Kragujevcu kažu da je ta prirodna pojava retka, ali da nije neobična, jer je grad u julu prekinuo vegetaciju, a sada su se stvorile povoljne vremenske prilike da vegetacija počne od početka. Savetodavac te stručne službe Dobrivoje Popović kazao je da je u tim selima moguće očekivati i berbu tog voća. "Da li će uspeti zrenje voća koje je sada procvetalo, zavisi da li će oktobar i novembar imati mrazeve, dovoljan broj sunčanih dana. Računamo da će oktobar imati dovoljan broj sunčanih dana. Tako da do kraja oktobra imamo još 90 lepih dana i može se očekivati rod ovog voća", kazao je Popović.

U prvom naletu grada, 14. jula led se zadržao više od 48 sati, na temperaturi od oko 28 stepeni. Posle samo nekoliko dana, grad je ponovo napadao u istim količinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track