DRAMA NA ĐERDAPU 1 i 2: Voda i mulj prodrli u elektrane, zaposleni sprečili katastrofu
Foto: Beta

Umalo kolaps

DRAMA NA ĐERDAPU 1 i 2: Voda i mulj prodrli u elektrane, zaposleni sprečili katastrofu

Srbija -
U jednom trenutku pretilo da dođe do potpunog zaustavljanja svih postrojenja i agregata

BEOGRAD - Hidroelektrana Đerdap je prebacila plan proizvodnje struje uprkos velikim vremenskim nepogodama koje su joj nanele štetu, zbog čega je proizvodnja "Đerdapa 2" u protekla 24 časa bila 30 odsto manja.

Vremenske nepogode, koje su pogodile kladovsku i negotinsku opštinu nanele su veliku štetu u radu hidroelektranama "Đerdap 1" i "Đerdap 2", a zaposleni u obe hidroelektrane pokušavaju da se izbore sa bujicama i velikom količinom vode.

Hidroelektarana "Đerdap 2" suočava se sa velikim problemima, a agregati A9 i A10, koji se nalaze u dodatnoj elektrani su van pogona zbog toga što su voda i mulj sa okolnih brda, delimično prodrli u taj deo elektrane, saopšteno je iz Elektroprivrede Srbije.

Proizvodnja u „HE Đerdap 2" u protekla 24 časa je manja za oko 30 odsto i umesto planiranih 3,1 milion, proizvedeno je 2,062 miliona kilovat- časova.Zbog prekida saobraćaja i nemogućnosti dolaska radnika produžen je rad zaposlenih koji su već u elektrani. Zaposleni su sprečili veću katastrofu i teže posledice, jer je u jednom trenutku pretilo da dođe do potpunog zaustavljanja svih postrojenja i agregata.

U toku noći rađena su ispitivanja i očekuje se da će tokom dana agregat A9 ponovo biti uključen na mrežu.Agregati A4, A5 i A6 su zaustavljeni zbog velikog nanosa trave, bambusa i drva i ugroženosti ulaznih rešetki ovih agregata. Oštećen je šesti sektor ulazne rešetke A5, a u toku je sanacija.

Na hidroelektrani "Đerdap 1" reka Kosovica teško je oštetila postrojenje za snabdevanje pijaćom vodom i prema prvim procenama, postojeći se mora srušiti i ceo objekat se mora iznova izgraditi.Bujica je potpuno odnela prilazni put u dužini od oko 100 metara i do ovog postrojenja se može stići samo helikopterom.

Zaposleni su sprečili prodor vode kroz galerije i kablovske tunele u elektranu,a i pored svih nedaća, najveća elektrana na Dunavu je u toku jučerašnjeg dana prebacila plan proizvodnje i umesto 21 milion kilovat-sati proizvela je 21,176 miliona kilovat-časova, saopštio je EPS.Rečni saobraćaj se odvija nesmetano i svi brodovi plove po planiranoj dinamici, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja