DUPLO VIŠE KOLAPSA: Jagodinci padaju od vrućine
Foto: Nemanja Pančić

Tropski dani

DUPLO VIŠE KOLAPSA: Jagodinci padaju od vrućine

Srbija -
Visoke temperature teško podnose i životinje u jagodinskom zoo-vrtu, a osvežavaju ih vodenim šmrkovima. Voda u bazenu za foke se rashlađuje posebnim uređajima, i drži na temperaturi do 17 stepeni, jer foke ne podnose topliju vodu

JAGODINA - Tropski toplo vreme, udvostručilo broj lekarskih intervencija, posebno kolapsnih stanja u Jagodini, izjavio je dr Zoran Denković.

U "normalno" vreme imamo u toku dnevne smene u proseku 60 pacijenata, juče je bilo 20 više, a na terenu, oko sedam ili osam, a sada, u toku poslednja 24 sata, imali smo 25 intevencija, najčešće zbog kolapsnih stanja, precizirao je dežurni lekar u Službi hitne pomoći Doma zdravlja u ovom gradu.Najčešće se, ambulantno javljaju pacineti sa visokim krvim pritiskom i srčani bolesnici, dodao je on. Na sreću nismo imali akutnih srčanih stanja, napomenuo je Denković.

"Danas očekujemo povećan broj intervencija zbog kolapsa, i savetujem bolesnima, starijim ali i zdravima, da se ne izlažu suncu od 10 do 17 sati, da ne izlaze ako ne moraju, da budu u hladovini", rekao je Denković. Ove visoke temperature teško podnose i životinje u ZOO vrtu, osim onih iz Afrike. Životinje su trome, pospane, izjavio je veterinar u ZOO Vladimir Jovanović.

"Životinje osvežavamo vodenim šmrkovima, hladimo kaveze, a voda u bazenu za foke se rashlađuje posebnim uređajima, i drži na temperaturi do 17 stepeni, jer foke ne podnose topliju vodu", rekao je Jovanović. Jagodina je, jedan od onih gradova u Srbiji, koja nema problema sa zdravom vodom za piće. "Sada se dnevno troši 10. 000 do 12. 000 kubika, oko 4. 000 više nego obično, voda je biološki i hemijski ispravna", izjavio je direktor "Vodovoda" Javnog komunalnog preduzeća "Standard" Vitomir Veljković.

Jagodinci se od nesnosnih vrućina spasavaju na bazenima Akva parka, ali ne samo oni, dolaze iz gotvo svih gradova Srbije. Direktor Jagodinskog sportskog saveza, u čijem je sastavu Akva park, Zoran Gligorijević, izjavio je da je juče u Akva parku bilo 5.000 kupača sa ulaznicama, a danas ih "očekuje bar hiljadu više".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track